Lapozó: Megszűnik a kötelező spanyol nyelvű oktatás a katalán iskolákban

Energiatakarékossági okokból a kánikulában zár be egy francia uszoda · A svédek az elbukott migrációs politikát tartják a legfontosabb választási kérdésnek · Hadiadó bevezetésén gondolkodik Svédország · Megszűnik a kötelező spanyol nyelvű oktatás a katalán iskolákban. Nemzetközi lapszemle a Mediaworks–Hírcentrum külföldi tudósítóitól.

Forrás: Mediaworks–Hírcentrum2022. 07. 28. 14:09
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Energiatakarékossági okokból a kánikulában zár be egy francia uszoda

Abszurd hír járja be a francia sajtót: a Párizstól nyugatra fekvő település, Issy-les-Moulineaux vezetése a legnagyobb nyári kánikulában döntött úgy, hogy szeptemberig bezárja a városi üzemeltetésű Alfred-Sevestre uszodát. A döntés összecseng a francia kormányfő és a francia energiaügyi miniszter kormányzati utasításával, amelyben energiaügyi józanságra és energiatakarékossági intézkedések azonnali életbe léptetésére szólítják fel az állami szektort, vagyis a minisztériumokat és a közigazgatási intézményeket, valamint a nagyvállalatokat is. Bár a kormányzati ukáz csak az energiafogyasztás mérséklésére vonatkozott – és nem az egyes intézmények üzemeltetésének a teljes felfüggesztésére – a párizsi előváros lakosai most éppen a legnagyobb nyári hőségben lesznek kénytelenek nélkülözni a városi uszodát, hogy a polgármesteri hivatal lejjebb tudja tornázni a város áramszámláját. A lakosság felzúdult a hír hallatán. Egy szülő rámutatott, hogy sok francia család nem engedheti meg idén a nyaralást, ezért a gyerekek a kánikulában gyakori vendégek – voltak – az uszodában. Bernard de Carrère, sportért felelős városi képviselő szerint azonban az uszoda bezárására sokkal alkalmasabb pillanat a nyári vakáció ideje, mert az őszi–téli időszakban jóval több úszó veszi igénybe a létesítményt. A bezárással a város hetvenezer euróval tudja csökkenteni – csak az uszoda révén – a villanyszámláját, ami az energiaár-robbanás óta a hétszeresére emelkedett.

Forrás: francetvinfo.fr

A svédek az elbukott migrációs politikát tartják a legfontosabb választási kérdésnek

A szeptemberben esedékes országgyűlési választások előtt a svédek a drasztikusan megugrott erőszakos bűnözés kérdését tartják a legfontosabb politikai témának a Göteborgi Egyetem felmérése szerint. A válaszadók hetven százalékának a migrációval kapcsolatos problémák a legfontosabbak. Szakemberek szerint azon párt, amely hitelesen képviselni tudja azt, hogy megbirkózik a súlyos, bevándorlással összefüggő bűnözéssel és a rekordszámú halálos lövöldözéssel, jelentős támogatásra számíthat szeptember 11-én. Legutóbb negyven éve volt a svédek számára ez a kérdés a választási témák sorában a legfontosabb helyen. „Nagyon egyedi választási kampányra számíthatunk, egy szokatlan kérdéssel a csúcson” – mondja Henrik Ekengren Oscarsson professzor, a számokhoz fűzött kommentárjában. Kutatótársa, Johan Martinsson állítja, hogy a bűnözés és az erőszak kérdésének jelentősége „rakétaként tört előre” az elmúlt években, mivel a halálos lövöldözések számában sorra új rekordok dőltek meg, egyre több, úgynevezett „sebezhető” lakónegyed, azaz no-go zóna alakult ki, ahol bevándorlóbandák uralkodnak, a rendőrség pedig tehetetlen. A súlyos bajokat az elmúlt hónapok legfontosabb politikai kérdése, a NATO-csatlakozás sem tudta elfedni. A Covid-járvány kezelésének feltárt hiányosságai pedig megmagyarázzák, hogy a választási témák sorában a következő helyen az egészségügy kérdése áll. Oscarrson szerint mindez a konzervatív erőknek kedvez. A szakértő szerint a jelenlegi, Magdalena Andersson vezette szociáldemokrata kormány abban bízhat, hogy esetleg kriminálpolitikai kérdésekben döntetlent játszik, és más problémákkal, például a jóléti és segélyezési témákkal tematizálni tudják majd a közvéleményt, ami az ő malmukra hajthatja a vizet.

Forrás: Dagens Nyheter

Hadiadó bevezetésén gondolkodik Svédország

Svédországban valamennyi parlamenti párt támogatja a honvédelem bővítését, valamint hogy a katonai kiadásokat a nemzeti össztermék (GDP) két százalékára emeljék. Eltérők a vélemények, hogy ennek milyen ütemben kell megvalósulnia. A védelmi miniszter szerint 2028-ra érhető el ez a szint, ugyanakkor olyan óriási összegről van szó, hogy ehhez pluszforrásokat kell bevonni. Peter Hultquist úgy véli, hogy a legtehetősebb rétegek megtehetik, hogy különadót fizessenek a honvédség fejlesztése érdekében. Hozzátette, Svédországban meglehetősen megnövekedett a szakadék a gazdagok és a szegények között.

A legnagyobb ellenzéki párt szerint elfogadhatatlan a további adóemelés. A mérsékeltek szóvivője azt mondta, hogy a svéd nép már most is a világ egyik legadóztatottabb társadalma. „Csak a lusta kormányoknak kell adót emelniük, mert képtelenek rangsorolni” – vélekedett Elisabeth Svantesson. A szóvivő arról is beszélt, hogy az állam úgy is növelhetné bevételeit, ha megnyirbálná a segélyek mértékét, csökkentené az ezekhez kötődő csalások számát és több bevándorlót állítana munkába. Csak a segélyekkel kapcsolatos visszaélések felére csökkentésével az állam tízmilliárd koronát (380 milliárd forintot) takaríthatna meg. A védelmi miniszter az adónem esetleges bevezetése kapcsán azt is ismertette, hogyan képzeli el a svéd haderő fejlesztését. Többek között tovább erősítené a (Kalinyingrádhoz közeli) Gotland szigetének védelmét, kibővített légvédelemmel és nagyobb haderő állomásoztatásával, északon pedig Finnországgal és Norvégiával közösen szilárdítaná tovább a határvédelmet, különleges határvadászegységekkel. Hultquist egy általános haderőnövelést is szükségesnek tart.

Forrás: Svenska Dagbladet

Megszűnik a kötelező spanyol nyelvű oktatás a katalán iskolákban

Pedro Sánchez kormányfő szerdán találkozott Pere Aragonés katalán elnökkel, hogy folytassák a Madrid és Barcelona közötti kapcsolatok javítását célzó párbeszédet. A találkozó utáni sajtótájékoztatón bejelentették: a kormányfő zöld utat adott a katalán parlament által korábban elfogadott nyelvi törvénynek, mely kimondja, hogy mostantól az iskoláknak nem kell kötelezően a tanórák 25 százalékát spanyol nyelven megtartaniuk. Ez azt jelenti, hogy az oktatási központok mostantól szabadon eldönthetik, hogy megtartják-e a spanyolt, vagy kizárólag katalánul tanítanak. Sánchez szerint a megállapodás annak érdekében született meg, hogy népszerűsítsék és erősítsék a régió saját nyelvét, valamint autonómiát biztosítsanak az iskoláknak a nyelvi kérdések döntéshozatalában. A katalán legfelsőbb bíróság többször utasította vissza a nyelvtörvényt, mert az szerintük alkotmányellenes. Sánchez döntésével most megszűnik az akadály az új előírások bevezetése előtt. Emellett a spanyol kormány ígéretet tett arra is, hogy népszerűsíteni fogja Katalóniát és a katalán nyelv használatát az uniós és nemzetközi intézményekben, így például az Európai Parlamentben és az UNESCO-ban is. Megegyeztek továbbá a szenátusra vonatkozó törvények módosításában, hogy a szenátorok a jövőben spanyol helyett katalánul szólalhassanak fel. Felix Bolanos elnökségi miniszter hozzáfűzte: a kormány nyitott arra is, hogy az ország más régióinak – például a baszkoknak és a galíciaiaknak – is megadja ugyanezeket a kedvezményeket, ha azok igényt tartanak rá. A jobboldal élesen kritizálja Sánchez lépését. Úgy vélik, hogy a katalán nyelvtörvény elfogadása csak azért történt meg, hogy a kormányfő a katalánok további támogatásával időt szerezzen magának Spanyolország élén. A Néppárt szerint a spanyol nyelv oktatásból való kiszorításával a kormány beláthatatlan károkat okoz az országnak.

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.