Rendületlenül zajlanak a harcok Kelet-Ukrajnában

Zelenszkij felszólította kormánya tisztségviselőit, ne osszanak meg információkat a sajtóval Kijev orosz erők elleni stratégiájáról.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 08. 12. 12:39
null
Donyeck, 2022. augusztus 4. Srapnelgolyók ütöte lyukak egy ház ablakán, Donyeckben 2022. augusztus 4-én, miután rakétatámadás érte az oroszbarát szakadárok uralma alatt álló kelet-ukrajnai várost. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét lőtték az orosz erők a kelet-ukrajnai donyecki térség több pontját is péntekre virradóra, hét civil meghalt – közölte Pavlo Kirilenko donyecki kormányzó. Telegram-üzenetében Kirilenko arról tájékoztatott, hogy Bahmutban három halottról tudni. A város körül az ukrán vezérkar hét eleji közlése szerint heves harcok zajlanak.

A kormányzó hozzátette azt is, hogy a térség civil lakosságának mintegy háromnegyedét sikerült eddig biztonságba menekíteni összhangban a Kijev által  kidolgozott evakuálási tervekkel. – Az evakuáltak többsége nő és gyerek – tájékoztatott Kirilenko.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök július végén jelentette be a donyecki régió ukrán ellenőrzés alatt álló településeinek kötelező kiürítését, hangsúlyozva, hogy a távozók kárpótlást fognak kapni. Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes ugyanekkor azt mondta: az evakuációra még tél előtt sort kell keríteni, mert a térség gázellátását ellehetetlenítették.

Robbanásokat jelentettek péntek reggel a közép-ukrajnai Poltava megye Kremencsuk városából is az Ukrinform hírügynökség közlése szerint. Áldozatokról és károkról egyelőre nem érkezett hír.

Mindeközben csütörtökön Zelenszkij felszólította kormánya tisztségviselőit, ne osszanak meg információkat a sajtóval Kijev orosz erők elleni stratégiájáról, felelőtlennek nevezve az ilyen híreket. – Minél kevesebb részletet árulunk el védelmi stratégiánkról, annál hatékonyabban tudjuk gyakorlatba átültetni azt – fogalmazott az elnök.
 

Borítókép: srapnelgolyók ütötte lyukak egy ház ablakán, Donyeckben 2022. augusztus 4-én (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.