időjárás -1°C Vilma 2023. december 5.
logo

Szili Katalin: Csak a kisebbségek kérdésének megoldása lehet a stabilitás záloga

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.08.14. 18:30 2022.08.14. 20:26
Szili Katalin: Csak a kisebbségek kérdésének megoldása lehet a stabilitás záloga

A nemzeti kisebbségek kérdésének megoldása a hosszú távú béke és stabilitás záloga – jelentette ki Szili Katalin miniszterelnöki megbízott az MTI-nek nyilatkozva vasárnap, miután előadást tartott a felvidéki Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napok elnevezésű rendezvénysorozaton. 

A miniszterelnöki megbízott A stószi remete és a nemzet címmel tartott előadást a legnagyobb felvidéki magyar közéleti és kulturális szervezet, a Csemadok szervezte rendezvényen, a Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napokon, amelyet a felvidéki magyar irodalom és közélet egyik legjelentősebb alakja születésének 125. évfordulója alkalmából tartottak meg.

Szili Katalin előadásában a felvidéki magyar írónak a kisebbségi léttel kapcsolatos írásaiban tett megállapításai aktualitásáról beszélt. 

Kifejtette: Fábry az európai egységesülésben látta az egyenlőség és a szolidaritás teljes megvalósulását, ám az elmúlt 18 esztendő bebizonyította, hogy Brüsszel az őshonos nemzeti kisebbségek kérdésével nem kíván foglalkozni. A miniszterelnöki megbízott rámutatott: 

Brüsszel ehelyett az őshonos nemzeti kisebbségek kérdését teljes egészében az egyes tagországok belügyének tekinti, holott jól látható, hogy csak a kisebbségek kérdésének megoldása lehet a záloga a hosszú távú béke és stabilitás megteremtésének. 

Szili Katalin kijelentette: – Egy új típusú – a 20. századot meghaladó –, a Kárpát-medencei országokat felölelő szoros kooperációval lehet egy új prosperáló súlypontot teremteni Európában.

A kissebbségek ragaszkodnak gyökereikhez

Készülnek az október 20-i választásokra a hazai kisebbségek is, országosan 14 809 jelöltet állítottak önkormányzataik létrehozásához. A jelöltek mintegy kétharmada roma, ők elsősorban a megélhetési gondok orvoslását ígérik programjukban. A többi kisebbség

 

Borítókép: Szili Katalin miniszterelnöki megbízott előadást tart A stószi remete és a nemzet címmel a Fábry Zoltán közéleti és irodalmi napok rendezvénysorozaton a szlovákiai Szepsiben 2022. augusztus 13-án (Fotó: MTI/Vajda János)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.