Ukrajna megkezdi békefenntartói kivonását Koszovóból

Ukrajna megkezdi békefenntartói kivonását a NATO parancsnoksága alatt működő, koszovói nemzetközi békefenntartó haderőből, a KFOR-ból - jelentette szerdán az RBK-Ukrajina hírportál az ukrán vezérkarra hivatkozva.

Forrás: MTI2022. 08. 03. 21:47
Lithuanian President Gitanas Nauseda visits Ukraine
epa10095800 Ukrainian President Volodymyr Zelensky speaks during a joint press conference with Lithuanian President Gitanas Nauseda (not pictured) in Kyiv, Ukraine, 28 July 2022. Gitanas Nauseda arrived in Ukraine to meet with top officials and express his support for Ukraine amid the Russian invasion. EPA/SERGEY DOLZHENKO Fotó: SERGEY DOLZHENKO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 3800 főből álló kontingensben Ukrajna 40 fővel vesz részt, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azonban március 7-én elrendelte a külföldi missziókból a katonák hazahívását, hogy segítsenek a védekezésben.

A NATO egyik tisztségviselője megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy a csapatkivonás nem lesz komolyabb hatással a békefenntartó misszióra. Egyben elismerte az ukránok értékes hozzájárulását.

A KFOR-t 1999-ben hozták létre, miután a NATO 78 napon keresztül bombázta Jugoszláviát a koszovói szerb agresszió megállítása céljából. Az albán többségű Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét, amelyet számos nyugati ország elismert, Szerbia és szövetségesei - köztük Oroszország és Kína - azonban nem.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.