Annalena Baerbock: Oroszország semmibe veszi a nemzetközi jogot

A német külügyminiszter szerint az ENSZ közgyűlésének idei általános vitája nem olyan lesz, mint a korábbiak.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 20. 9:54
BAERBOCK, Annalena
Berlin, 2022. március 16. Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2022. március 16-án. A német törvényhozásban a képviselõk a koronavírussal kapcsolatos intézkedésekrõl, valamint az ukrajnai háborúról tanácskoztak. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ENSZ közgyűlésének idei általános vitája nem olyan lesz, mint a korábbiak, mert Oroszország megsérti azokat az értékeket, amelyeken a világszervezet alapszik – jelentette ki New Yorkba indulva Annalena Baerbock német külügyminiszter. Annak ellenére, hogy Oroszország az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagja, semmibe veszi a nemzetközi jogot és a globális rend egészét – hangoztatta a miniszter.

A német tárcavezető nyomatékosította, hogy az ENSZ-nek létfontosságú szerepe van a globális válságkezelésben. – Szükségünk van az ENSZ-re, hogy a globális problémákra közös megoldást találjunk. Egyetlen országnak sem szabad félelemben élnie, hogy erősebb szomszédja megtámadja – magyarázta Baerbock, aki szerint az ENSZ-ben a felek tisztelettel és megértéssel meghallgatják egymást, és egyetértenek olyan alapértékekben, mint az erőszak elutasítása és a nemzetek egyenlősége.

Ukrajnával kapcsolatban megjegyezte, hogy Németország határozottan Kijev mellett áll, mindent megad, amire szüksége van, hogy a békét meg lehessen teremteni. Németország úgy látja, a New York-i ülés középpontjában az lesz, hogy mit kezdjünk velük és hogyan számoltassuk el a felelősöket az Ukrajnában Oroszország nevében elkövetett borzalmas bűnök esetében, s emellett a nukleáris katasztrófa veszélyét is el kell hárítani, mert az atomerőművek fenyegetése milliók számára jelentene újabb csapást.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájára mintegy száznegyven állam- és kormányfőt várnak a héten.

 

Borítókép: Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólal a német parlamenti alsóház, a Bundestag ülésén Berlinben 2022. március 16-án. (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.