időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Az orosz ellenzék tüntetésekre szólított fel Putyin „bűnös háborúja” ellen

Forrás: MTI
2022.09.21. 14:59
Az orosz ellenzék tüntetésekre szólított fel Putyin „bűnös háborúja” ellen

Az orosz ellenzék szerdán tiltakozásra szólított fel Vlagyimir Putyin elnök ellen, aki aznap reggel elrendelte 300 ezer tartalékos mozgósítását. Alekszej Navalnij bebörtönzött ellenzéki vezető azt mondta, hogy Putyin még több orosz embert küld a halálba egy kudarcos háború miatt.

Egyértelmű, hogy a bűnös háború egyre rosszabb, egyre mélyül, és Putyin igyekszik minél több embert belekeverni ebbe

– üzente a börtönből Navalnij, az ügyvédei által rögzített és nyilvánosságra hozott videófelvételen. „Emberek százezreit akarja bemocskolni (Putyin) ezzel a vérrel” – hangoztatta Navalnij.

A február 24-i invázió óta Putyin keményen fellépett a másként gondolkodók és a média ellen: több ezer embert tartóztattak le a háborúellenes tüntetéseken, és egy új törvény 15 év börtönbüntetést ír elő azoknak, akik „álhíreket” terjesztenek a hadseregről.

Az orosz állami televízió a kritikusokat árulóknak állítja be, akik a Nyugat zsoldjában állnak. Putyin szerint az ország harcban áll a Nyugattal Ukrajna miatt, amelyet szerinte az Egyesült Államok és szövetségesei arra használnak fel, hogy elpusztítsák Oroszországot – írta jelentésében a Reuters. A hírügynökség arról is beszámolt, hogy orosz háborúellenes csoportok utcai tüntetésekre szólítottak fel a mozgósítási parancs ellen.

Ez azt jelenti, hogy orosz férfiak ezreit – apáinkat, testvéreinket és férjeinket – a háború húsdarálójába vetik

– közölte a Veszna jogvédő, háborúellenes központ. „Most a háború minden otthonba és minden családba eljutott”. A szervezet egyben felszólította az oroszokat, hogy szerdán vonuljanak utcára a nagyobb városokban.

A „különleges katonai művelet” február 24-i kezdete utáni napokban a rohamrendőrök lecsaptak az éjszakai utcai tüntetések résztvevőire, és az OVD-Info tüntetővédelmi szervezet szerint legalább 16 ezer tüntetőt vettek őrizetbe.

Borítókép: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus (Fotó: EyePress via AFP)
 

Oroszország mozgósít

Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.