időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Berlusconi: Putyint belehajszolták a háborúba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.23. 12:41 2022.09.23. 12:42
Berlusconi: Putyint belehajszolták a háborúba

Vlagyimir Putyin orosz elnököt belehajszolták a háborúba, hogy leváltsa a kijevi kormányt − mondta csütörtök este egy televízióműsorban Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő.

A választási győzelemre készülő jobboldali pártszövetség tagja, a Hajrá Olaszország! (FI) vezetője személyes barátságban áll az orosz elnökkel, és korábban is kelt már a védelmére.

Putyint belehajszolta az orosz nép, a pártja, a miniszterei, hogy indítsa el ezt a különleges műveletet

− mondta az olasz veterán politikus az orosz terminológiát használva az Ukrajna ellen indított háborúra. Oroszország terve az volt, hogy egy hét alatt elfoglalja Kijevet, Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt rendes emberekből álló kormányra cseréli, és még egy hét alatt ki is vonul − fejtegette Berlusconi.

Nem is értettem, miért oszlanak el az orosz csapatok szerte Ukrajnában, amikor szerintem Kijevre kellett volna összpontosítaniuk

− magyarázta a volt miniszterelnök.

Az orosz elnök eleinte Ukrajna nácitlanításával indokolta a háborút, majd a hadvezetés úgy nyilatkozott, hogy Dél-Ukrajna elfoglalása a cél, hogy korridort alakíthassanak ki a moldovai szakadár Dnyesztermellékkel, ahol orosz békefenntartók állomásoznak. A héten Vlagyimir Putyin arról beszélt, hogy a Donyec-medencei területek elfoglalása a cél. Berlusconi úgy vélte, hogy Moszkva a kelet-ukrajnai szakadár vezetők kérésére döntött a katonai beavatkozás mellett.

A Krím 2014-es bekebelezése után Berlusconi elmesélte, hogy Putyinnal együtt látogatott el a félszigetre, és a helyiek hálával üdvözölték az orosz elnököt.

A jobboldali pártszövetség jelenleg legerősebb pártja, a Olasz Testvérek (FdI) vezetője, Giorgia Meloni azt ígérte, nem változtat a jelenlegi kormány Ukrajnát támogató politikáján, de Berlusconi és a szövetségben részt vevő másik párt, a Liga elnöke, Matteo Salvini nem kötelezte el magát emellett egyértelműen − írja a Reuters hírügynökség.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (k) és Silvio Berlusconi korábbi olasz kormányfő (j) a Krím félszigeten (Fotó: Twitter)

Háború Ukrajnában

Zajceve elfoglalásáról tett bejelentést az orosz katonai szóvivő

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.