„El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?”

Míg az afrikai vezetőket egy buszra ültették, az amerikai elnök saját konvojjal közlekedhetett.

2022. 09. 20. 14:25
Afrikai vezetők buszonak II. Erzsébet temetésére.
Forrás: Twitter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

II. Erzsébet királynő gyászszertartására kétezer vendég volt hivatalos hétfőn, köztük több száz magas rangú tisztviselő, állam- és kormányfők, különösen a Nemzetközösség országaiból. A brit hatóságok jó előre arra kérték a világ vezetőit, hogy lehetőleg ne magánrepülőgéppel érkezzenek, illetve arra is figyelmeztettek, hogy helikoptereket sem használhatnak, és konvojaikról is le kell mondaniuk, helyette buszokkal szállítják majd őket a helyszínek között. A döntést azzal magyarázták, hogy az óriási érdeklődés miatt egyszerűen kevés a hely, és nem tudnák megoldani a logisztikát és biztosítást.

 

El tudják képzelni Joe Bident egy buszon?

 

idézte a Politico egy pontosabban meg nem nevezett külföldi nagykövet felháborodását.

Igaza is lett: az amerikai elnök végül valóban nem buszozott, hanem a szokásokhoz híven „A bestia” becenevű különleges elnöki járművével szelte át Londont.

A kivételezés azonban nem mindenkinek tetszett. Miután több olyan fénykép is megjelent, amelyen afrikai vezetők – köztük William Ruto frissen megválasztott kenyai elnök és Samia Suluhu Hassan tanzániai elnök – együtt buszoznak, több felhasználó számonkérte a „kettős mércét.” 

Mintha a gyarmatosítás nem lett volna elég, az afrikai vezetőket bepakolják egy buszba a legfőbb gyarmatosító temetésére… eközben az Egyesült Államok elnöke megkapja az államfőnek járó első osztályú bánásmódot

– háborgott az egyik twitterező.

Mások azzal gúnyolódtak, hogy úgy néztek ki, mint akik osztálykirándulásra mentek, egyesek pedig úgy vélték, megalázták magukat azzal, hogy vállalták a részvételi feltételeket.

Ezek a fehérek modortalanok. Hogy ültethetik az afrikai vezetőket egy buszra Londonban? Isten ments, hogy valami tragédia történjen! Akkor mi lenne?

– kérdezte Mike Sonko egykori nairobi kormányzó is.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy nem csak az afrikaiakat buszoztatták. A The Daily Telegraph szúrta ki, hogy mások mellett VI. Fülöp spanyol király, Vilmos Sándor holland király, Jacinda Ardern új-zélandi és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök is legalább húsz percet várt a saját buszára, miután a westminsteri apátságban véget ért a szertartás. Közben Liz Truss jelenlegi, Tony Blair és John Major korábbi brit kormányfők azonnal távoztak szolgálati autójukkal.

Néhányan ugyanakkor arra is rámutattak: nem a buszozással van az igazi probléma, hanem azzal, hogy csak afrikaiakat ültettek össze, ami a szegregáció tipikus példája.

A kivételezést Joe Bidennel a brit hatóságok egyébként biztonsági okokkal magyarázták. Állítólag az amerikai elnök csapata ragaszkodott ahhoz, hogy megszokott hat járműves konvojával közlekedjenek – amit engedélyeztek is a világ első számú hatalma vezetőjének.

 

Borítókép: Afrikai vezetők buszoznak II. Erzsébet temetésére. (Fotó: Twitter)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.