időjárás 4°C Natália 2022. december 9.
logo

Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.25. 08:35 2022.09.25. 09:05
Észak-Korea újabb rakétakísérletet hajtott végre

Észak-Korea vasárnap ismét ballisztikus rakétát lőtt ki Phenjan közeléből a Japán- (Keleti)-tenger irányába – közölték a dél-koreai vezérkari főnökök. Az atomtöltet célba juttatására alkalmas rakéta a japán védelmi minisztérium közlése szerint 600 kilométeres távolságot tett meg és 50 kilométeres magasságot ért el.

A dél-koreai Nemzetbiztonsági Tanács elítélte Phenjan provokációját, s egyúttal kijelentette, hogy semmilyen okból nem tartja elfogadhatónak a rakétatesztelést. Észak-Korea katonai tevékenysége a nyilatkozatban foglaltak szerint egyértelműen szembemegy az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozataival, és tovább szítja a feszültséget a Koreai-félszigeten és a térségben.

Kisida Fumio japán miniszterelnök nyilatkozatban közölte, hogy Tokió mindent megtesz annak érdekében, hogy információt gyűjtsön a rakétakilövésről, és, hogy megbizonyosodjon a hajók és légi járművek biztonságáról. Sebesülésekről vagy károkról egyelőre nem tudni.

A dél-koreai katonaság közölte, hogy a vezérkari főnökök egyeztetnek az Egyesült Államok katonai parancsnokaival arról, hogy miként reagáljanak az észak-koreai fenyegetésekre.

Dél-Korea hadserege már szombaton figyelmeztetett, hogy Phenjan tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéta (SLBM) kilövésére készülhet.

A rakétakilövésre utaló jeleket Szöul azután vette észre, hogy a Ronald Reagan amerikai nukleáris meghajtású repülőgép-hordozó pénteken megérkezett Dél-Koreába, hogy közös hadgyakorlaton vegyen részt Szöullal.

Észak-Korea idén gyorsított tempóban látott hozzá a rakétatesztelésekhez: január óta több mint harminc, rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát, valamint – 2017 óta először – interkontinentális fegyvereket is tesztelt.

A Phenjan jelentette fenyegetés várhatóan változatlanul fennáll majd Kamala Harris, az Egyesült Államok alelnökének jövő heti tokiói látogatása alatt is. Az alelnök Abe Sinzó volt japán miniszterelnök állami temetése alkalmából látogat a japán fővárosba.

 

Borítókép: A KCNA észak-koreai állami hírügynökség által közreadott képen Kim Dzsong Un első számú észak-koreai vezető, a Koreai Munkapárt főtitkára, a Nemzetvédelmi Bizottság első elnöke a párt phenjani vezetőségi ülésén 2022. június 27-én (Fotó: MTI/AP/KCNA/KNS)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.