időjárás 12°C Jeromos 2022. szeptember 30.
logo

FSZB: Gázvezeték felrobbantására készült egy ukrán ügynök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.22. 12:26 2022.09.22. 14:13
FSZB: Gázvezeték felrobbantására készült egy ukrán ügynök

Megakadályozta egy ukrán ügynök tervezett robbantásos merényletét a Törökországba és Európába energiát szállító gázvezeték ellen az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) – közölte a szolgálat közkapcsolati központja csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel. A támadást a tájékoztatás szerint az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) egy 44 éves, orosz állampolgárságú ügynöke készítette elő, akit korábban Ukrajna területén szerveztek be. A gyanúsítottat és négy, ugyancsak orosz állampolgárságú bűntársát őrizetbe vették.

 

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat megakadályozta, hogy az ukrán különleges szolgálatok szabotázs- és terrorcselekményt kövessenek el egy Törökország és Európa energiaellátását biztosító olaj- és gázipari létesítményben

 

– szólt a közlemény.

Az ügynököt akkor fogták el, amikor egy rejtekhelyről származó két, nagy erejű, házi készítésű kumulatív robbanószerkezetet vett elő. Az FSZB szerint a gyanúsított eszközein megtalálták a kommunikációt, amelyet egyik SZBU-beli kezelőjével folytatott. Ezenkívül a robbanószerkezetek összeállítására vonatkozó útmutatást, pénzátutalás nyomait és a robbantás helyszínének koordinátáit is megtalálták a készülékeken.

Borítókép: munkások dolgoznak az orosz földgázt Ukrajna és Lengyelország megkerülésével Németországba szállító Északi Áramlat 2 gázvezeték fogadóállomásánál a németországi Lubminban 2019. március 26-án (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)
 

Háború Ukrajnában

Az oroszok fele megijedt a mozgósítás hírére

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.