időjárás 3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Helyes döntés volt a belgrádi EuroPride lemondása a pátriárka szerint

Forrás: V4NA hírügynökség
2022.09.08. 20:47 2022.09.08. 21:33
Helyes döntés volt a belgrádi EuroPride lemondása a pátriárka szerint

Teljes mértékben megértjük népünk alapvetően jogos, nagy aggodalmát az olyan politikák és ideológiák durva népszerűsítése és erőltetése miatt, amelyeknek célja, hogy összedőljenek azok a pillérek, amelyekre évszázadok óta építjük identitásunkat – jelentette ki Porfirije szerb ortodox egyházi pátriárka.

Nemrég jelentette be Alekszandar Vucsics szerb államfő, hogy a szeptember közepére meghirdetett belgrádi büszkeség napi felvonulást, az EuroPride-ot elhalasztják vagy lemondják. Mint mondta, a döntés a szerb kormány tagjainak többségével és a miniszterelnökkel egyetértésben született. Vucsics szerint az EuroPride a pillanatnyi szerbiai politikai helyzetben nem tartható meg, miközben hivatkozott a jelenlegi koszovói helyzetre, amelyben – mint mondta – Szerbiának egyre kevesebb a mozgástere.

Helyes döntés volt a belgrádi EuroPride lemondása, mivel a rendezvény teljesen ellentétes népünk értékrendjével

mondta néhány nappal Vucsics bejelentése után Porfirije szerb ortodox egyházi pátriárka. Ahogy fogalmazott:

Teljes mértékben megértjük népünk alapvetően jogos, nagy aggodalmát az olyan politikák és ideológiák durva népszerűsítése és erőltetése miatt, amelyeknek célja, hogy összedőljenek azok a pillérek, amelyekre évszázadok óta építjük identitásunkat, hogy minden törékennyé, viszonylagossá és képlékennyé váljon, akik mély és rendszerszintű fenyegetést éreznek az alapvető értékekre, amelyekhez évszázadok óta hűek, különösen a házasság és a család szentségére nézve

– tette hozzá az egyházi vezető, aki azt is megjegyezte, hogy

a témát mesterségesen ránk erőltették, és teljesen ellentétes népünk értékrendjével, valamint más vallású és nemzetiségű testvéreink értékrendjével is, akikkel együtt élünk. Ezért többször is hangot adtunk az államunk képviselőivel folytatott közvetlen tárgyalások során azoknak az okoknak, amelyek miatt szükségesnek és indokoltnak tartjuk az EuroPride lemondását

– fogalmazott a pátriárka.

Az EuroPride szervezői szerint ugyanakkor a pátriárka kijelentései „csak elmélyítették a megosztottságot, a vitákat és a konfliktusokat”. Goran Miletics, a szeptember 17-én Belgrádban megrendezésre kerülő EuroPride 2022 egyik szervezője elmondta egy lapinterjúban, hogy egy nagyobb tömeg mindenképp utcára vonul, a rendőrség pedig – szerinte – nem teheti meg hogy nem biztosít védelmet a rendezvény résztvevői számára, abból ugyanis óriási botrány lenne. Vagyis, Goran Miletics lényegében ultimátummal fenyegette meg a hatóságokat és a szerb kormányt – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.