időjárás 3°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Jens Stoltenberg: Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Twitter
2022.09.30. 20:02 2022.09.30. 20:10
Jens Stoltenberg: Addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges

Oroszország legutóbbi intézkedései, a megszállt ukrán területek annektálása a konfliktus kezdete óta a legsúlyosabb lépés a feszültség fokozásának irányába – jelentette ki Jens Stoltenberg NATO-főtitkár pénteken brüsszeli sajtótájékoztatóján.

– Az Ukrajnát támadó Vlagyimir Putyin orosz elnök további több százezer katonát mozgósított, felelőtlen nukleáris kardcsörtetésbe kezdett, és törvénytelenül újabb ukrán területeket annektált. Ez mind együttvéve a háború kezdete óta a legsúlyosabb lépése Oroszországnak, hogy tovább szítsa a feszültséget – mondta Stoltenberg.

Arra reagálva, hogy Ukrajna pénteken kérte gyorsított eljárású felvételét a szövetségbe, a főtitkár kijelentette: az európai demokráciáknak joguk van a NATO-tagságra pályázni, és a szervezet tiszteletben tartja ezt a jogot. – Támogatjuk Ukrajnát abban, hogy megválassza a saját útját és azt, hogy milyen biztonsági megállapodások részese kíván lenni – jelentette ki.

Ugyanakkor hozzátette:

A NATO továbbra sem részese a konfliktusnak, de folytatja Ukrajna támogatását a védekezésben mindaddig, amíg szükséges.

Stoltenberg szerint Putyin elnök annexiója nem erőt, hanem gyengeséget mutat, és egyfajta megerősítése annak, hogy a háború nem az orosz államfő tervei szerint halad.

– Ez a háború Putyin elnök felelőssége, így az is, hogy véget vessen neki. A háború végével véget érne az ukránok szenvedése, de az elképesztő méreteket öltött energia- és élelmiszerválság is – húzta alá.


Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtóértekezletet tart Brüsszelben 2022. szeptember 30-án (Forrás: MTI/AP/Olivier Matthys)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.