Leállítja az európai gázszállítást a Gazprom, kilőtt a földgáz ára

Menczer Tamás: Európa egyre nagyobb energiaválságban van. Brüsszel nem ezt ígérte. A szankciós politika kudarcot vallott.

Magyar Nemzet
2022. 09. 28. 14:06
null
Szentpétervár, 2022. július 27. A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én. Egy gázturbina-hajtómû nagyjavítására hivatkozva a Gazprom közölte, hogy az Oroszországot Németországgal összekötõ Északi Áramlat-1 vezetéken, az orosz gáz nyugatra irányuló szállításának fõ útvonalán maximális kapacitásának egyötödére csökkent a gázáramlás. MTI/EPA/Anatolij Malcev Fotó: Anatolij Malcev
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Leállítja az Ukrajnán keresztül Európába irányuló gázszállítást a Gazprom – jelentette be szerdán Twitter-üzenetben az orosz földgázkitermelő vállalat. Az orosz állami óriáscég már kedden figyelmeztetést adott ki, hogy veszélybe kerülhet az Ukrajnán keresztüli tranzit. A lépés hátterében elszámolási, illetve jogvita van. Most Moszkva szankciókat helyezett kilátásba az ukrán állami gáztársaság, a Naftogaz ellen. Ha meghozzák a döntést az oroszok, akkor a Gazprom egyáltalán nem fizethet tranzitdíjat az ukrán vállalatnak – írja a Világgazdaság.

Noha Oroszország és Ukrajna háborúban áll egymással, az oroszok a posztszovjet országon keresztül húzódó vezetékeken küldték a gázt Európába, mindezért mindezért tranzakciós illetéket kellett fizetniük az ukrán gázszolgáltatónak. A Naftogaz azonban hónap elején beperelte a Gazpromot, arra hivatkozva, hogy a tranzitdíjak elmaradtak.

A Gazprom bejelentésére azonnal megugrott a földgáz ára a holland energiatőzsdén, a napon belüli emelkedés több mint nyolc százalék szerda délelőtt. A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit, azt mondják, a nem teljesített szolgáltatásokat nem fogják kifizetni.

A Gazprom szerint az orosz hatóságok a szankciós intézkedésekkel betilthatnak minden, a Naftogazzal lefolytatott tranzakciót, beleértve az elszámolásokat is. Ezt akkor lépik meg, ha az ukrán vállalat nem hagy fel azzal a próbálkozással, hogy a tranzitdíjakkal kapcsolatos vitát nemzetközi döntőbíróság előtt folytassa le. Jurij Vitrenko, a Naftogaz vezérigazgatója szerdán azonban közölte, hogy a vállalat folytatja a Gazprom elleni választottbírósági eljárást az országon keresztül Európába tartó orosz földgázzal kapcsolatban.

A Gazprom elutasítja az ukrán Naftogaz követeléseit az orosz gáz európai tranzitdíjára vonatkozó választottbírósági eljárásban, a nem teljesített szolgáltatásokat nem kell és nem is fogjuk kifizetni

– idézte a Világgazdaság az orosz óriásvállalat közleményét.

A Gazprom arról is írt üzenetében, hogy a Naftogaz megfelelő indoklás nélkül tagadta meg a Szohranovkai állomáson keresztüli tranzitkötelezettségének teljesítését, és ezt az ukrán vállalat is elismerte. A „2019. december 30-i megállapodás értelmében a kötelezettségek teljesítésének elmulasztása akkor sem von maga után kifizetést, ha a Naftogaz vis maiorra hivatkozik Ukrajna területén” – írta közleményében a vállalat. A Gazprom bejelentésére Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára Facebook-oldalán reagált:

Ha ez valóban megtörténik, akkor kizárólag déli irányból, a Török Áramlaton keresztül érkezik majd orosz gáz Európába, hiszen az Északi Áramlaton keresztül történő szállítást már korábban leállították. A déli útvonal: Törökország, Bulgária, Szerbia, Magyarország. Európa egyre nagyobb energiaválságban van.

A politikus ugyanakkor azt is közölte, „Magyarországra érkezik az orosz gáz, nálunk nem fordulhat elő, hogy a családok nem tudnak fűteni, és az sem, hogy munkahelyek kerülnek veszélybe a gázhiány miatt”. Hozzátette: „a Török Áramlat vezetéken keresztül a gázszállítás akadálytalanul történik”.

Magyarország energiabiztonságát, gázellátását megvédtük, és meg is fogjuk védeni. Az energia nem ideológiai kérdés, hanem a valóság kérdése. Vagy van, vagy nincs. Nálunk van. És lesz is. Azonban a helyzet egyre súlyosabb, és az ár egyre nő. Brüsszel nem ezt ígérte. A szankciós politika kudarcot vallott

– írta közösségi oldalára Menczer Tamás.

Borítókép: A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza 2022. július 27-én (Fotó: MTI/EPA/Anatolij Malcev)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.