időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Migránskvótát vezetnek be a hannoveri közhivatalokban

Kottász Zoltán
2022.09.24. 15:30 2022.09.24. 16:02
Migránskvótát vezetnek be a hannoveri közhivatalokban

A bírálatok kereszttüzébe került Hannover zöldpárti polgármestere, miután kiderült, hogy a város alkalmazásában álló minden harmadik embernek migránsnak vagy migránshátterűnek kell lennie.

 

A városi önkormányzat integrációs bizottsága által megfogalmazott javaslat szerint minden harmadik állásajánlatot kizárólag bevándorló-hátterűek pályázhatnak meg.

 

Első körben az lenne a cél, hogy 2026-ig a külföldi származású köztisztviselők és közalkalmazottak aránya a 17 százalék legyen. A város kampányt indít a sokszínűség előnyeinek népszerűsítésére; a „sokszínűség napját” a helyi iskolákban is meg kellene ünnepelni, rasszizmusellenes kurzusokat szándékoznak tartani a városi hivatalokban, továbbá díjat hoznak létre a „migránsvállalatok” megjutalmazására.

– Egy zöldpárti polgármester kellett a valódi változáshoz! – közölte diadalittasan Twitter-üzenetében a német Zöldek Bundestag-frakcióvezetője, a török származású Filiz Polat. Hannover első embere 2019 óta a szintén török származású Belit Onay. Az alsó-szászországi főváros lenne az első német város, amely migránskvótát vezet be.

Meggyőződésem, hogy együtt viseljük a felelősséget azért, hogy minden hannoveri polgár jól érezze magát, és diszkriminációtól mentesen élhesse az életét

 – nyilatkozta.

Terve azonban nem mindenkinek a tetszését nyerte el.

Mi történik az állások maradék kétharmadával? A „bionémeteknek” tartják fent?

 – vetette fel gúnyosan Alexander Graf Lambsdorff, a liberális FDP politikusa. Mint mondta, a diszkrimináció, legyen az negatív vagy pozitív, alkotmányellenes. Arnd Diringer alkotmányjogász a német sajtónak nyilatkozva közölte, az alkotmány világosan kimondja: minden német állampolgárt megillet a jog, hogy egyenlő eséllyel pályázhassa meg a közalkalmazotti állásokat. – A kvóták szembemennek a demokrácia alapelveivel. Ezt még a CDU sem értette meg, amely a párttagságának negyedét kitevő nők számára 50 százalékos női kvótát vezetett be a pártvezetésben. Ráadásul az egész terv az alkotmány 33. cikkelyét is sérti, hiszen csakis a pályázók rátermettsége, tehetsége és tapasztalata vehető figyelembe, ha közalkalmazotti állás betöltéséről van szó.

 

Mindenesetre mostanra már megtanulhattuk: mindhárom kritériumot semmibe lehet venni, ha kvóta- és migrációpolitikai ügyekről van szó

 

 – olvasható a Tichys Einblick hírportál véleménycikkében.

Belit Onayt korábban amiatt is sokan kritizálták, hogy 2020 márciusában, amikor a német szövetségi kormány görögországi táborokban rekedt migránsok befogadását mérlegelte, azt mondta: „Nálunk van hely.” Eközben Hannoverben hajléktalanokat küldtek el egy hajléktalanszállóról.

 

Borítókép: Szíriai migráns vesz részt német nyelvtanfolyamon Hannoverben. (Fotó: AFP/JULIAN STRATENSCHULTE)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.