időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Moszkva eldöntötte Riga politikai jövőjét

Kottász Zoltán
2022.09.30. 07:40 2022.09.30. 14:25
Moszkva eldöntötte Riga politikai jövőjét

Ukrajna erőteljes támogatása, a védelmi költségvetés növelése, a sorkatonaság újbóli bevezetése, az orosz energiától való függőség teljes megszüntetése, az orosz nyelv használatának korlátozása az iskolákban – ezekben a kérdésekben nagyjából egyetértés van a szombati lettországi választásokon részt vevő legerősebb pártok között. Lettország a másik két balti állammal és Lengyelországgal vállvetve az oroszellenes intézkedések leghangosabb támogatója Oroszország ukrajnai inváziója óta. Éppen a napokban lépett érvénybe Riga, Vilnius és Tallinn közösen meghozott döntése, miszerint korlátozzák a schengeni térségbe való belépést az uniós vízummal rendelkező oroszok számára.

A lettek minden bizonnyal értékelik kormányuk határozott fellépését, hiszen Krisjanis Karins miniszterelnök jobbközép pártja, az Új Egység 21 százalékos támogatottsággal vezeti a felméréseket, míg négy évvel ezelőtt hétszázalékos eredményével épp, hogy átlépte a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Nem sokkal mögöttük két másik jobboldali párt található: az ellenzéki Zöldek és Gazdák Uniója (12 százalék) és a kormánypárti Nemzeti Szövetség (11 százalék).

Jelentősen csökkent azonban az utóbbi három parlamenti választást megnyerő ellenzéki Harmónia Szociáldemokrata Párt népszerűsége: a lettországi lakosság mintegy negyedét kitevő oroszok körében népszerű alakulatot hét százalékon mérik, négy évvel ezelőtt a szavazatok húsz százalékát kapta meg. Pedig a párt elítélte az orosz agressziót, és támogatta a kormány Ukrajnát segítő lépéseit.

A széttöredezett lettországi politikai rendszer miatt mindenesetre hónapokig elnyúló kormányalakítási tárgyalásokra lehet számítani, ami nem szerencsés a jelenlegi geopolitikai helyzetben.

Összesen tizenkilenc pártra, illetve választási szövetségre lehet voksolni, közülük sokan a bejutási küszöb körül mozognak. „A magas energiaárak gazdasági feszültséghez vezethetnek télen, s ha katonailag nem is, de lélektanilag feszültséget fog kelteni Moszkva agresszív politikája. Ezért fontos, hogy az országunkat irányítók értsenek a közgazdaságtanhoz, észszerűen gondolkodjanak, s a jellemük is elég erős legyen ahhoz, hogy ellenálljanak Oroszország birodalmi törekvéseinek” – írta a Diena napilap.

 

Borítókép: Krisjanis Karins lett miniszterelnöknek, az Új Egység párt kormányfő-jelöltjének választási plakátja Rigában 2022. szeptember 13-án (Fotó: MTI/EPA/Toms Kalnins)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.