időjárás 4°C Ignác 2023. február 1.
logo

Orbán Viktor: Azon dolgozunk, hogy megmentsük a Dunaferrt

NATO-főtitkár: Putyin mozgósítási lépése elmélyíti a konfliktust

Forrás: MTI
2022.09.21. 18:56 2022.09.21. 19:36
NATO-főtitkár: Putyin mozgósítási lépése elmélyíti a konfliktust

Vlagyimir Putyin orosz elnök döntése több ezer újabb katona mozgósításáról tovább fogja szélesíteni az ukrajnai konfliktust, atomfegyverek bevetésével fenyegetőzni pedig veszélyes és meggondolatlan retorika – jelentette ki a NATO-főtitkár szerdán New Yorkban. Jens Stoltenberg a Reuters hírügynökségnek adott interjúban elmondta, 

az orosz mozgósítás – amelyre a második világháború óta nem volt példa – nem meglepetés, de tovább fogja élezni az Ukrajna február 24-i orosz lerohanásával kezdődött konfliktust.

Putyin szerdán bejelentette, hogy háromszázezer tartalékost mozgósítanak az ukrajnai háborúba, és támogatja a szakadár ukrajnai területek elszakadásáról tartandó szavazásokat. Arra is figyelmeztette a Nyugatot, hogy atomfegyvereket is kész bevetni Oroszország védelmében.

Bizonyossá tesszük, hogy Moszkva ne érthesse félre, pontosan hogyan fogunk reagálni. Természetesen ez attól függ, milyen lesz a helyzet vagy esetleg milyen fegyvereket vet be. A legfontosabb, hogy megakadályozzuk ennek a megtörténtét, ezért fogalmazunk világosan Oroszországgal kommunikálva a példa nélküli következményekről

– mondta Stoltenberg. Hangsúlyozta, hogy a NATO nem fog hasonló meggondolatlan és veszélyes nukleáris retorikába bocsátkozni, mint Putyin elnök, miután a harminctagú védelmi szövetség nem akar konfrontációt Oroszországgal, csak megpróbálja megvédeni Ukrajnát és megakadályozni a konfliktus eszkalálódását. 

– Putyin beszéde eszkaláció, de nem meglepetés, felkészültünk rá. Nyugodtak maradunk, és továbbra is küldünk támogatást Ukrajnának. Putyin elnök beszéde arról tanúskodik, hogy a háború nem az ő tervei szerint alakult. Alaposan elszámította magát – fogalmazott Stoltenberg. Nehéz megoldást találni rövid távon, amíg Oroszország nem fogadja el Ukrajnát szuverén, független nemzetként – szögezte le a NATO-főtitkár. – Attól tartok, hogy az egyetlen módja a háború befejezésének, ha bebizonyítjuk Putyinnak, hogy nem fog győzni a csatamezőn. Amikor ezt megérti, le fog ülni, és észszerű megállapodásról tárgyal majd Ukrajnával.

Stoltenberg azt is hangoztatta, hogy a szövetség tagjai példa nélküli segítséget nyújtottak Ukrajnának, és most a NATO-nak újra fel kell töltenie fegyver- és lőszerkészletét.

Borítókép: Jens Stoltenberg NATO-főtitkár (Forrás: MTI/AP pool/Olivier Matthys)
 

Oroszország mozgósít

Hatalmas mértékben nőtt a magánrepülőgépek iránti kereslet Oroszországban

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.