Több ukrajnai régióban is népszavazást készít elő Moszkva

Dmitrij Medvegyev a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából nagy jelentőségű lépésekről beszélt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 09. 20. 14:54
null
Donyeck, 2022. szeptember 6. A 2022. szeptember 3-i képen orosz állásokat lõ egy ukrán tüzér a frontvonalon, a kelet-ukrajnai donyecki régióban. MTI/AP/Konsztanin Liberov Fotó: Konsztanin Liberov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felszólította az orosz hadsereg által megszállt dél-ukrajnai Herszon megye társadalmi kamarája kedden Vlagyimir Szaldót, a régió vezetőjét, hogy haladéktalanul rendezzen népszavazást a régió Oroszországhoz való csatlakozásáról. Korábban a régió közigazgatásának helyettes vezetője, Kirill Sztremouszov azt mondta, hogy Herszon régió lakosai mielőbb referendumot szeretnének tartani a terület státusáról, hogy garanciákat kapjanak arra, Oroszország részévé válhatnak.

Hétfőn a szakadár luhanszki és donyecki népköztársaság társadalmi kamarája kérte fel ugyanígy a két entitás vezetőjét népszavazás kiírására az Oroszországhoz való csatlakozásról. Gyenyisz Pusilin, a donyecki entitás vezetője a Szolovjov Live médiacsatornán közölte: a két „köztársaság” kormányzata és parlamentje megkezdte a referendum előkészítését. Mint mondta, nincsenek kétségei az eredményt illetően. A donyecki népköztársaság társadalmi kamarája kedden közölte, hogy kezdeményezni fogja online szavazás lehetőségét.

Dmitrij Medvegyev, az orosz biztonsági tanács alelnöke keddi Telegram-bejegyzésében úgy vélekedett, hogy a donyecki és luhanszki népköztársaságban tartandó népszavazás évtizedekre teljesen megváltoztatja Oroszország fejlődésének vektorát, és az új területek befogadása nyomán

 

a világ geopolitikai átalakulása visszafordíthatatlanná válik.

 

– Az Oroszország területére való betolakodás olyan bűncselekmény, amelynek elkövetése lehetővé teszi az összes önvédelmi erő alkalmazását – írta Medvegyev. – Államunk alkotmányának módosítását követően Oroszország egyetlen jövőbeli vezetőjének, egyetlen tisztségviselőnek sem áll módjában visszafordítani ezeket a (Donyec-medencei köztársaságok Oroszországhoz csatlakozásáról szóló) döntéseket – írta a volt orosz államfő.

Hangot adott véleményének, hogy a népszavazások nemcsak a Donyec-medencei „köztársaságok” és

 

más felszabadított területek lakosainak rendszerszintű védelme, hanem a történelmi igazságosság helyreállítása szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak.

 

Rogyion Mirosnyik, a luhanszki népköztársaság moszkvai képviseletének vezetője, szintén a Szolovjov Live médiacsatornán, egyebek között kijelentette, hogy az Oroszországhoz való csatlakozás kiegyenlítené az ukrán hadsereg ellen harcoló erők felfegyverzettsége közötti különbségeket. Közölte, hogy a szakadár entitás „pártatlan” országokat fog felkérni arra, hogy küldjenek megfigyelőket az Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló népszavazásra.

 

Borítókép: A 2022. szeptember 3-i képen orosz állásokat lő egy ukrán tüzér a frontvonalon, a kelet-ukrajnai donyecki régióban. (Fotó: MTI/AP/Konsztanin Liberov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.