Az öt legjobb Donald Sutherland-film – A testrablók támadása + videó

A sci-fi-horror műfaj egyik klasszikus mozija.

2024. 07. 26. 20:00
Forrás: Mafab.hu
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunkban az ötödik helyezett a világhírű háborús mozi, A piszkos tizenkettő lett, a negyedik pozíciót egy kevésbé ismert és kicsit talán alulértékelt neo-noir krimi, a Klute szerezte meg, a harmadik helyre pedig egy megindító dráma, az Átlagemberek (Ordinary People) futott be. ezen a héten már az ezüstérmes mozival érkezünk, ami ezúttal egy szenzációs sci-fi-horror  a Testrablók támadása (Invasion of the Body Snatchers).

2.A testrablók támadása (1978)

A filmet Philip Kaufman rendezte, aki többek közt az Indiana Jones filmek forgatókönyveit jegyzi, de voltak olyan rendezői munkái is, amelyek sikert hoztak a számára. A Milan Kundera azonos című regénye alapján készült 1988-as A lét elviselhetetlen könnyűsége című filmjével BAFTA-díjat nyert. A testrablók támadása című mozi forgatókönyvét W. D. Richter írta, Jack Finney 1955-ös The Body Snatchers című regénye alapján.

Fotó: Mafab.hu

Számos megfilmesítést megért a regény. Az 1956-os eredeti és a 1978-as változat után több más adaptáció is készült, beleértve az 1993-as "Body Snatchers" és a 2007-es "The Invasion" című filmeket. Ezek közül egyik sem érte el a '78-as verzió kritikai vagy pénzügyi sikerét. Kaufman filmje Don Siegel 1956-os változatának közvetlen remake-je, de modernizált kontextusba helyezi a történetet. A mozi pozitív kritikai fogadtatásban részesült. A film atmoszférája, feszültségkeltése és a paranoia érzése jól sikerült. A kritikusok különösen dicsérték a színészi alakításokat és a film rendezését. A film ma már klasszikusnak számít a sci-fi horror műfajban. A mozi a Rotten Tomatoes oldalon 93%-os értékelést kapott, míg a Metacritic oldalon 75/100 pontot.

A történet

A történet San Franciscóban játszódik, ahol Matthew Bennell (Donald Sutherland) és kollégái észreveszik, hogy az emberek viselkedése megváltozik körülöttük. Kiderül, hogy idegen növények spórái érkeztek a Földre, amelyek embereket másolnak le, és az eredeti egyéneket egy érzelemmentes másolattal helyettesítik. Ahogy a helyzet egyre súlyosbodik, Matthew és társai megpróbálnak menekülni és figyelmeztetni másokat a veszélyre. Lassan már senki sem bízhat senkiben, ám a támadást mégis meg kell állítani. A film erősen épít a paranoia érzésére, ami az 1970-es évek hidegháborús időszakában különösen rezonált a közönséggel. 

Fotó: Mafab.hu

A történet központi témája az identitásvesztés és az érzelmek nélküli világ fenyegetése. A film remekül teremt feszültséget és folyamatosan fenntartja a nézők érdeklődését. Az idegen invázió lassú, alattomos terjedése és az emberek viselkedésének megváltozása hihetetlenül nyomasztó és hátborzongató. A történet folyamatosan újabb és újabb fordulatokkal szolgál, amelyek meglepetést és izgalmat hoznak. A zárójelenet különösen emlékezetes és sokkoló.

Szereplők

Matthew Bennell (Donald Sutherland) – Matthew egy egészségügyi felügyelő San Franciscóban. Figyelmes és felelősségteljes személyiség, aki észreveszi, hogy az emberek viselkedése megváltozik körülötte. Rájön, hogy idegen növények spórái érkeztek a Földre, amelyek embereket másolnak le, és az eredeti egyéneket egy érzelemmentes másolattal helyettesítik. Matthew próbálja feltárni az invázió titkát és megállítani azt. Donald Sutherland alakítása megragadó és emlékezetes, ami nagyban hozzájárult a film feszültségéhez.

Elizabeth Driscoll (Brooke Adams) – Elizabeth szintén egészségügyi dolgozó és Matthew kollégája. Az ő karaktere fedezi fel elsőként a növények különös természetét, miután talál egy furcsa növényt a lakásában. Elizabeth gyorsan rájön, hogy a növények idegen invázió előfutárai, és Matthew egyik legközelebbi szövetségesévé válik a harcban. Brooke Adams érzelmes és erőteljes alakítása különleges dimenziót ad a karakternek.

Fotó: Port.hu

Dr. David Kibner (Leonard Nimoy) – Kibner egy neves pszichiáter és író, aki kezdetben szkeptikus az invázióval kapcsolatban. Úgy véli, hogy barátai túlreagálják a helyzetet, és próbálja őket megnyugtatni. Később azonban kiderül, hogy Kibner maga is egy testdublőr, ami nagy csavart hoz a történetbe. A Star Trek sorozat főszereplőjeként,  Spock kapitányként híressé vált színész erős és meggyőző alakítása fontos eleme a film cselekményének.

Jack Bellicec (Jeff Goldblum) – Jack egy excentrikus író, aki feleségével, Nancyvel egy fürdőházat üzemeltet. Ő is gyorsan észreveszi a furcsa változásokat az emberek viselkedésében, és csatlakozik Matthew-hoz és Elizabeth-hez a harcban. Jack karaktere fontos szerepet játszik a filmben, és Jeff Goldblum alakítása kiemelkedően hozzájárul a film atmoszférájához.

Érdekességek

A film zeneszerzőjét, Denny Zeitlint nagyon megviselte a munka, hisz közel 4 héten át napi 20 órát töltött a film zenei betéteinek megkomponálásával. A szakma elismerte a munkáját, és több megkeresést is kapott de ő mindet visszautasította. Ezidáig csak ez a film szerepel a munkái közt. Stephen King beszélt erről a filmről, illetve a hatásairól a Danse Macabre című könyvében. A Nancy karakterét alakító Veronica Cartwright megjelenik a 2007-es, Invázió című filmben. A film forgatása alatt történt egy kis baleset Donald Sutherlanddel. Az egyik utcai jelenet felvétele során egy Volkswagen bogár elütötte a színészt. Szerencsére sérülés nélkül megúszta a balesetet - olvasható a Mafab összeállításában. Érdekesség még, hogy Cameo szerepben megjelent a filmben Kevin McCarthy, aki az 1956-os verzió főszereplője volt.

Összegzés

A Testrablók támadása 1978-as változata egy lenyűgöző sci-fi horror, amely mesterien ötvözi a feszültséget és a pszichológiai drámát. Philip Kaufman rendezésében ez a film nem csak egy izgalmas történetet mesél el, hanem mélyebb társadalmi és emberi kérdéseket is feszeget. A film központi témája már korábban említett a paranoia és az identitásvesztés, amely különösen rezonál a hidegháborús időszak kontextusában. 

Kaufman filmje egy időtálló mestermű, amely nem csak a maga idejében volt releváns, hanem ma is megállja a helyét. A kiváló rendezés, a lenyűgöző színészi játék és a mélyebb tematikus elemek együtt egy felejthetetlen filmélményt nyújtanak. Mindenképpen helyet érdemelt sorozatunkban.

Idővonal: A testrablók támadása című filmet 1978-ban mutatták be, abban az évben, amikor röviddel a felszállás után felrobbant, és az Arab-tengerbe zuhan az indiai légitársaság Bombay-ből Dubaiba tartó Boeing-ja, 190 utas és a 23 főnyi személyzet életét vesztette,  Cyrus Vance amerikai külügyminiszter – mint az Egyesült Államok elnökének személyes képviselője –, az Országházban rendezett ünnepségen visszaadta a Szent Koronát és a koronázási ékszereket Apró Antal házelnöknek, elrabolta Aldo Moro olasz politikust a Vörös Brigádok terrorszervezet, majd később ki is végezték. A kereszténydemokrata vezető kétszer töltötte be pályafutása alatt a miniszterelnöki posztot - Wikipédia

A Donald Sutherland filmjeit bemutató sorozatunkban a jövő héten már a győztes mozival érkezünk.

Borítókép: A film három ásza:  Leonard Nimoy, Jeff Goldblum és Donald Sutherland - (Fotó: Mafab.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.