Világ-város: mesterséges fények és fénymesterségek

A világ – ahogyan a fényt a 19. század első felében nevezték – hosszú ideig mesterséges lángok formájában segítette az éjszakai életet. A Kiscelli Múzeum e lángokra fókuszálva arra a kérdésre keresi a választ: hogyan lett a század elején még álmos városokból a millennium idejére világváros, és kik–mik szolgáltatták a lángokat?

Forrás: Kiscelli Múzeum2024. 07. 26. 19:15
A 20. században fokozatosan tűntek el a lángok.
A 20. században fokozatosan tűntek el a lángok. Fotó: Fáryné Szalatnyay Judit Forrás: BTM Kiscelli Múzeum
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A városi társadalom a mesterséges fény társadalmává vált a 19. század során. A világítás fejlődő eszközeivel az ember fokozatosan és egyre hatékonyabban vette birtokába az éjszakát. A mesterséges fény kitágította a térhasználatot, fellendítette az olvasást, segítette a közlekedést, rugalmassá tette a munkaidőkereteket, feldíszítette az épületeket, utat nyitott a szórakoztatóiparnak, mindezzel új életmód kialakulásához vezetett: átalakította az életritmust. 

A Kiscelli Múzeum Világ-város tárlata szeptember 29-éig látogatható
A Világ-város című tárlat szeptember 29-ig látogatható.
 Fotó: BTM Kiscelli Múzeum/Fáryné Szalatnyay Judit

A városok kivilágosodásának folyamata a gyertyák, valamint az ezeknél erősebb fényt nyújtó repceolajlámpák tökéletesedésével vette kezdetét.

A század második felétől meghonosított, üzemileg és hálózatosan szolgáltatott széngázvilágítás a külső-belső terek használatára egyaránt hatással volt. 

Az 1850-es évek végétől megkezdődött a kőolajszármazékon alapuló lámpafejlesztés és -gyártás, amely a Monarchiában is bővülő lámpakínálatot eredményezett, elhozva a század végére művészi igényű vagy dekoratív tucattermék formájában a lámpagyártás fénykorát. 

A nagyvárosi fejlődés során a többemeletes lakóépületek, kulturális, politikai és közoktatási intézmények, vendéglátóhelyek, ipartelepek szaporodásával és a városi közterek urbanizálásával az 1890-es évektől a technikai alternatívák kora kezdődött.

Az elektromos fénnyel versenyre kelő Auer-égők, az acetilénlámpák, petróleumos és gyertyás eszközök párhuzamos használata volt jellemző. 

A 20. században a modern városlakó mindennapos tapasztalata lett az iparágak által üzemszerűen szolgáltatott elektromos fény és fokozatosan tűntek el a lángok, ám képi, írásos és tárgyi forrásokon keresztül felidézhetők.

A tárlaton a Kiscelli Múzeum műtárgyai segítségével próbálják bemutatni a fővárosi világítás 19. századi történetét.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.