időjárás 1°C Elza 2022. december 1.
logo

Tüntetőkre lőttek Iránban, hárman meghaltak

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.09.20. 10:50 2022.09.20. 13:42
Tüntetőkre lőttek Iránban, hárman meghaltak

Hárman meghaltak, amikor rendőrök tüzet nyitottak Iránban a tüntetőkre, akik annak a fiatal nőnek a halála miatt tiltakoztak, aki az erkölcsrendészeti őrizetbevételt követően halt meg. Azért tartóztatták le, mert nem viselte az előírás szerint kötelező ruhadarabot, a hidzsábot.

A 22 éves Masa Aminit múlt kedden vették őrizetbe, szemtanúk szerint a rendőrök megverték a rendőrautóban, majd kómába esett. Sajtóértesülések szerint pénteken halt meg.

 

A rendőrség tagadta, hogy az őrizetbevételnek köze lett volna a nő halálához, közlésük szerint hirtelen szívhalálban hunyt el. Az iráni belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

 

Az eset országos felháborodást váltott ki. Kurdisztán tartományban zavargások törtek ki, ott a Hengav emberi jogi szervezet közlése szerint három ember meghalt hétfőn. A Reuters hírügynökség nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést. A halálozásokat hivatalosan nem jelentették be, az IRNA iráni hírügynökség hét tartomány egyes városaiban kisebb tüntetésekről számolt be, melyeket a rendőrök feloszlattak. Az állami televízió szerint sok tüntetőt letartóztattak, de a híradás tagadta, hogy halálos áldozatok lettek volna.

 

A Fársz iráni félhivatalos hírügynökség hétfőn azt jelentette: számos tüntető meggyőződése, hogy Masa Amini halálát kínzás okozta. A rendőrség a nő halálát szerencsétlen incidensnek nevezte.

 

A teheráni rendőrfőkapitány közleményében azt is leszögezte: nem szeretnék, ha hasonló eset újra előfordulna.

Irán tüntetés
Tüntetők Teheránban. (Fotó: AFP)

A fejkendő viselése több mint negyven éve, az 1979-es iráni iszlám forradalom óta elvileg kötelező a nők számára, de ezt az előírást az évtizedek során főként a nagyvárosokban rengetegen megszegték. Az utóbbi években több megmozdulás is volt a kötelező viselet ellen, az iráni vezetés és az erkölcsrendőrség azonban egyaránt kitart a szabályok betartatása mellett.

 

Borítókép: Motorkerékpárt gyújt fel egy tüntető Teheránban. (Fotó: AFP)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.