A németek csaknem kétharmada egyik pártban sem bízik

Egyik párt sem büszkélkedhet erős támogatottsággal Németországban. Egy friss közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy mekkora krízishelyzetben van Németország, amire szinte senki sem tud megoldást nyújtani – legalábbis így gondolja az emberek csaknem kétharmada.

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA Hírügynökség2022. 10. 05. 14:55
null
Gutach, 2021. szeptember 26. Leadja voksát egy állampolgár a német szövetségi parlamenti választáson egy gutachi szavazóhelyiségben 2021. szeptember 26-án. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Forsa legfrissebb felmérései azt mutatják, hogy a legnagyobb kormányzópárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD) továbbra is 18 százalékon áll, és ezzel a szintén kormánypárti Zöldek (húsz százalék) mögött kullog – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A németek által leginkább támogatott pártszövetség most a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely tíz százalékponttal előzi meg a szociáldemokratákat. 

Óriásit erősödött az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt, amely már 14 százalékon áll a felmérés szerint. A Baloldal (Die Linke) továbbra is csupán öt százalékon áll.

Az Olaf Scholz (SPD), Robert Habeck (Zöldek) és Friedrich Merz (CDU) közötti képzeletbeli szövetségi kancellárválasztáson ugyanakkor ismét Scholz kancellár vezet. A megkérdezettek 22 százaléka szavazna rá, húsz százalék Merzre és 17 százalék Habeckre.

A válaszadók 41 százaléka azonban nem választana senkit. Sőt a válaszadók 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyik politikai pártban sem bízik a németországi problémák megoldásában. Ilyen mélyen még soha nem volt a politika iránti bizalom Németországban – írja a  V4NA hírügynökség.

Az alábbiakban jól látható, hogy az egyes pártok támogatottsága hogyan alakult az utóbbi bő két hónapban.

Forrás: V4NA Hírügynökség

Borítókép: Leadja voksát egy állampolgár a német szövetségi parlamenti választáson egy gutachi szavazóhelyiségben 2021. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.