időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A németek csaknem kétharmada egyik pártban sem bízik

MAGYAR NEMZET
Forrás: V4NA Hírügynökség
2022.10.05. 14:55 2022.10.05. 15:11
A németek csaknem kétharmada egyik pártban sem bízik

Egyik párt sem büszkélkedhet erős támogatottsággal Németországban. Egy friss közvélemény-kutatás rávilágít arra, hogy mekkora krízishelyzetben van Németország, amire szinte senki sem tud megoldást nyújtani – legalábbis így gondolja az emberek csaknem kétharmada.

A Forsa legfrissebb felmérései azt mutatják, hogy a legnagyobb kormányzópárt, a Szociáldemokrata Párt (SPD) továbbra is 18 százalékon áll, és ezzel a szintén kormánypárti Zöldek (húsz százalék) mögött kullog – olvasható a V4NA hírügynökség cikkében.

A németek által leginkább támogatott pártszövetség most a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége, amely tíz százalékponttal előzi meg a szociáldemokratákat. 

Óriásit erősödött az Alternatíva Németországért (AfD) jobboldali párt, amely már 14 százalékon áll a felmérés szerint. A Baloldal (Die Linke) továbbra is csupán öt százalékon áll.

Az Olaf Scholz (SPD), Robert Habeck (Zöldek) és Friedrich Merz (CDU) közötti képzeletbeli szövetségi kancellárválasztáson ugyanakkor ismét Scholz kancellár vezet. A megkérdezettek 22 százaléka szavazna rá, húsz százalék Merzre és 17 százalék Habeckre.

A válaszadók 41 százaléka azonban nem választana senkit. Sőt a válaszadók 63 százaléka úgy nyilatkozott, hogy egyik politikai pártban sem bízik a németországi problémák megoldásában. Ilyen mélyen még soha nem volt a politika iránti bizalom Németországban – írja a  V4NA hírügynökség.

Az alábbiakban jól látható, hogy az egyes pártok támogatottsága hogyan alakult az utóbbi bő két hónapban.

Forrás: V4NA Hírügynökség

Borítókép: Leadja voksát egy állampolgár a német szövetségi parlamenti választáson egy gutachi szavazóhelyiségben 2021. szeptember 26-án (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.