Az ENSZ Közgyűlésén is megütközött Kijev és Moszkva

Ukrajna négy régiója annexiójának elítélését sürgette, Oroszország pedig az elcsatolt Zaporizzsja és Herszon megye, valamint a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaság „döntésének” tiszteletben tartását követelte az ENSZ-közgyűlés hétfőn kezdődött rendkívüli New York-i tanácskozásán.

Forrás: MTI2022. 10. 11. 7:42
PUTYIN, Vlagyimir; NYEBENZJA, Vaszilij
New York, 2022. október 1. Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-képviselõje (b3) az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háború miatt összehívott ülésén tartott szavazáson a világszervezet New York-i székházában 2022. szeptember 30-án. Oroszország megvétózta az ENSZ Biztonsági Tanácsában a négy orosz megszállás alatt lévõ ukrajnai megyében tartott népszavazást érvénytelennek minõsítõ ENSZ-határozatot. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon jelentette be Luhanszk, Donyeck, Herszon és Zaporizzsja megye Oroszországhoz csatolását. MTI/AP/Bebeto Matthews Fotó: Bebeto Matthews
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerhij Kiszlicja ukrán ENSZ-nagykövet az ülés kezdetén felszólította a nemzetközi közösséget, hogy ítélje el az ukrán területek Oroszország általi elcsatolását.

Az úgynevezett népszavazások köszönőviszonyban sincsenek azzal, amit a népakarat megnyilvánulásának nevezünk, sem jogi, sem technikai szempontból

 – hangsúlyozta az ukrán diplomata.

Kiszlicja felszólította az ENSZ-testületet, hogy fogadja el a határozattervezetet, amelyben Oroszországtól cselekedetei visszavonását követelik. Mint mondta, Moszkva legutóbbi rakétatámadásai újfent azt mutatják, hogy Oroszország terrorista állam.

Vaszilij Nyebenzja, Oroszország állandó ENSZ-nagykövete ugyanakkor kijelentette, hogy hazája tiszteletben tartja a régiók lakosainak döntését, és ugyanerre szólította fel a világszervezet közgyűlésének tagjait.

„Világosan lehet tudni, hogy kiknek a kezétől haltak és halnak meg valójában Ukrajna déli és keleti részén a Donyec-medence, Zaporizzsja és Herszon lakói. Innen ered az egyértelmű választás az Oroszországgal közös jövő iránt, amit mi tiszteletben fogunk tartani, és erre szólítjuk fel önöket is” – mondta az orosz diplomata.

Nyebenzja az Egyesült Államok és Albánia által szeptember 30-án beterjesztett, Oroszországot elítélő határozattervezetet újabb lépésnek minősítette, amely az ENSZ megosztottságához és a konfliktus további elmérgesedéséhez fog vezetni.

Beszélt arról is, hogy 

a NATO már régóta dédelget terveket Oroszország legyőzésére vagy meggyengítésére, és most ehhez Ukrajnát szemelte ki.

„A NATO-nak, amellyel valójában összetűzésbe kerültünk Ukrajnában, csak a konfliktus elmérgesedésére van szüksége éveken át készült, vágyott tervéhez, hogy legyőzze, de legalább meggyengítse Oroszországot” – tette hozzá.

Az ENSZ-közgyűlés rendkívüli tanácskozása a felszólalók nagy száma miatt akár szerdáig is elhúzódhat. 

Oroszország arra irányuló indítványát, hogy a határozattervezetről haladéktalanul, illetve titkos voksolás útján szavazzanak a testületben, elutasították.

Az ENSZ-közgyűlés határozatai ellentétben a világszervezet Biztonsági Tanácsának határozataival, nem bírnak kötelező erővel.

Borítókép: az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) az ukrajnai háború miatt összehívott ülése (Fotó: MTI/AP/Bebeto Matthews)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.