Az új Nobel-díjas azt hitte, fűnyírója miatt hívják Svédországból

Svante Pääbo svéd tudós azt is elárulta, édesanyja volt rá a legnagyobb hatással.

MTI
2022. 10. 03. 19:05
null
Lipcse, 2022. október 3. Svante Pääbo svéd genetikus egy neandervölgyi ember csontvázával a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2022. október 3-án. Pääbo az evolúciós genetika területén elért eredményeiért a mai napon elnyerte az idei orvosi-élettani Nobel-díjat. MTI/EPA/Hannibal Hanschke Fotó: Hannibal Hanschke
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei orvosi-élettani Nobel-díj kitüntetettje, Svante Pääbo svéd tudós közvetlenül a Nobel-díj bejelentése után telefonon adott interjút Adam Smithnek, a Nobel Prize Outreach tudományos igazgatójának. Mint mondta, tudós édesanyja volt a legnagyobb hatással az életére, tőle kapta a legtöbb biztatást.

Pääbo, aki az evolúciós genetika területén elért eredményeiért nyerte el a Nobel-díjat, 

a beszélgetés elején elárulta, hogy amikor reggel Svédországból hívták, először azt gondolta, talán a fűnyíró romlott el ottani nyaralójában, azért keresik. 

Németországban, ahol él, a mai nap a német újraegyesítés napja, tehát munkaszünet van, ezért nincs bent a kutatóintézetben, ahol dolgozik, csak később ünnepel majd kollégáival – fűzte hozzá. 

A kutatásai révén kiderült, hogy „nagyon szoros rokonságban állunk ezekkel a korai homininekkel, amelyek 50-60 ezer évvel ezelőtt egészen közvetlenül hozzájárultak a DNS-ükkel a legtöbb Afrikán kívüli, mai ember őseihez”, és ez sok mindent befolyásol a mai fiziológiánkban. A kérdésre, hogy mi adta neki az önbizalmat és a bátorságot a lehetetlennek tűnő feladathoz, felidézte, hogy kutatásai még a nyolcvanas években kezdődtek, és lépésről lépésre haladtak előre. Évtizedekig küzdött a DNS kinyerésének technológiai problémáival, míg végre sikerült a neandervölgyiek DNS-ét kinyerni.

Arról is beszélt, hogy legnagyobb hatással az életére az édesanyja – az észt kémikus Karin Pääbo – volt, aki felnevelte és kicsit elszomorítja, hogy ezt a napot már nem élhette meg. 

Édesanyja nagyon szerette a tudományt, nagyon ösztönözte és bátorította az évek során – mondta. Nobel-díjas édesapja – Sune Bergström biokémikus – is nagy érdeklődéssel figyelte munkáját, de vele nem volt olyan szoros a kapcsolata, mint anyjával. Ugyanakkor tőle kapta azt az útravalót, hogy a Nobel-díjasok is egyszerű emberek és ez segített az önbizalma megerősítésében.

 

Borítókép: Svante Pääbo svéd genetikus egy neandervölgyi ember csontvázával a lipcsei Max Planck Evolúciós Antropológiai Intézetben tartott sajtótájékoztatón 2022. október 3-án. Pääbo az evolúciós genetika területén elért eredményeiért a mai napon elnyerte az idei orvosi-élettani Nobel-díjat (Fotó: MTI/EPA/Hannibal Hanschke)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.