Befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban

A védelmi miniszter kijelentette: a „különleges katonai művelet” résztvevői mind megkapják a veterán státust.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 28. 18:32
Moszkva, 2022. október 28. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tanácskozáson a Moszkva melletti elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022. október 28-án. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel
Moszkva, 2022. október 28. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tanácskozáson a Moszkva melletti elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022. október 28-án. MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Befejeződött a részleges mozgósítás Oroszországban, a 300 ezer fős mobilizációs tervet sikerült teljesíteni – jelentette Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a Rosszija 24 hírtelevízióban pénteken bemutatott felvétel szerint.

Sojgu közölte, hogy 82 ezer sorköteles megkapta a kiképzést és az ukrajnai harci övezetben tartózkodik. A tárcavezető szerint 41 ezer katonát aktív alakulatok már állományba vettek.

A 300 ezer fős célt teljesítettük, további mozgósítási cél nincs

– mondta Sojgu Putyinnak a Moszkvához közeli novo-ogarjovói államfői rezidencián, hozzátéve, hogy a behívók kiküldése lezárult. – Jelenleg 218 ezer mozgósított a gyakorlótéren tökéletesíti a képességeit – tette hozzá.

Mint mondta, a katonai nyilvántartó és sorozóirodák a továbbiakban csak önkénteseket és szerződéses szolgálatra jelentkezőket toboroznak. Állítása szerint különös figyelmet fordítottak a mozgósított katonák felkészítésére, mielőtt a „különleges katonai művelet” övezetébe küldték őket.

A miniszter arról is beszámolt, hogy több mint 27 ezer vállalkozót és a végrehajtó hatalom több mint 1300, különböző szintű tisztségviselőjét mozgósították. 

Az önkéntesek számát 13 ezerben nevezte meg. Közölte, hogy a „különleges katonai művelet” résztvevői mind megkapják a veterán státust.

A találkozón Putyin hangsúlyozta, hogy csak jól kiképzett, mozgósított katonákat szabad a frontra küldeni. Mind az elnök, mind a miniszter kitért rá, hogy a mozgósítás elején több helyen gondok voltak a katonák felszerelésével, ellátásával és illetményével kapcsolatban. Sojgu szerint ezeket a problémákat mostanra kiküszöbölték.

 

Borítókép: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott tanácskozáson a Moszkva melletti elnöki rezidencián, Novo-Ogarjovóban 2022. október 28-án. (Forrás: MTI/AP/Kreml/Pool/Mihail Mecel)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.