Bejelentette lemondását Liz Truss brit miniszterelnök

A konzervatív párti politikust mintegy másfél hónapja nevezték ki a kormányfői pozícióra.

Magyar Nemzet
2022. 10. 20. 14:47
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lemondott a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról Liz Truss brit miniszterelnök csütörtökön délután, miután számos párttársa távozásra szólította fel. 

A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti, de Truss a Downing Street-i kormányfői hivatal előtt felolvasott rövid nyilatkozatában közölte, hogy utódja megválasztásáig ellátja miniszterelnöki teendőit. 

A BBC brit közszolgálati média beszámolója szerint 

Truss mindössze 45 napja van hivatalban – ez a legrövidebb hivatali idő az Egyesült Királyság miniszterelnökeinek sorában. 

A második legrövidebb ideig hivatalban lévő miniszterelnök George Canning volt, aki 119 napig töltötte be a kormányfői pozíciót, mielőtt 1827-ben meghalt.

Liz Truss Margaret Thatcher és Theresa May után az Egyesült Királyság harmadik női miniszterelnöke, akit azok után iktattak be hivatalába, hogy elődje, Boris Johnson lemondott.  A kormányfőt még II. Erzsébet királynő nevezte ki formálisan miniszterelnökké szeptember 6-án, halála előtt alig két nappal.

Liz Trusst még II. Erzsébet nevezte ki miniszterelnöknek Fotó: Jane Barlow

Liz Truss kudarcát főleg az okozta, hogy az ukrajnai háború hatására kibontakozó gazdasági krízis hatásaival képtelen volt megbirkózni kormánya. Ballépései egymást követték, legutóbb az újonnan kinevezett pénzügyminiszter, 

Jeremy Hunt visszavonta elődje – a hivatalából menesztett Kwasi Kwarteng – csaknem összes, még érvényben volt adócsökkentési intézkedését, felülírva ezzel a miniszterelnök elképzelését az ország jövőjét illetően.

(Kwarteng átfogó adócsökkentési csomagtervet jelentett be, ezt azonban példátlan – soron kívüli jegybanki intervenciót is igénylő – piaci felfordulás követte, mivel a piaci szereplők nem látták biztosítottnak a 45 milliárd font értékű program finanszírozhatóságát – írta meg az MTI.)

A belpolitikai káoszt pedig csak tovább fokozta, hogy szerdán lemondott Suella Braverman belügyminiszter.

 

Először maradt volna a miniszterelnöki pozícióban

Truss egyébként hétfőn beismerte az első hónap során elkövetett hibáit, azonban a bocsánatkéréssel egy időben leszögezte, hogy marad a hivatalában. A miniszterelnök körül ugyanakkor nem csitultak az indulatok. A párton belül többen próbálták rábírni a lemondásra, míg mások valamilyen jogi kiskaput igyekeztek találni a leváltására.

Vélhetően egy szerdai parlamenti szavazás lehetett az utolsó csepp a pohárban a konzervatívok körében, több parlamenti képviselő ugyanis arról számolt be, hogy a tory-k pártfegyelmi felelősei felől jelentős nyomásgyakorlást tapasztaltak, nem egy esetben megfélemlítés és tettlegesség révén sikerült rábírni a képviselőket a kormány támogatására. Több munkáspárti képviselő síró tory-król számolt be, amikor a szavazás előtti percekről kérdezték.

Sosem láttam még olyan jeleneteket, mint amik a szavazóhelyiség bejáratánál történtek. Nyílt háború a toryk körében. […] Ennyi volt nekik, parlamenti választásokat kellene kiírniuk

– írta a Twitteren Ian Murray munkáspárti képviselő szerdán.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt: 

a másfél hónapja kormányfői posztot betöltő Truss támogatottsága rekordalacsonyra süllyedt, amit pártja népszerűsége is megsínylett. 

Az ellenzéki Munkáspárt jelenleg 52 százalékos támogatottságnak örvend, míg a Konzervatív Párt mindössze 23 százalékon áll a Politico brüsszeli hírügynökség által folyamatosan frissített támogatottsági mutatók alapján.

Borítókép: Liz Truss brit miniszterelnök bejelenti a lemondását a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról a brit kormányfői rezidenciánál Londonban 2022. október 20-án. A lépés miniszterelnöki tisztségének megszűnését is jelenti (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.