Bizalmatlansági indítvánnyal nézhet szembe Liz Truss

Több mint száz konzervatív párti képviselő tervez bizalmatlansági indítványt benyújtani Liz Truss brit miniszterelnökkel szemben. A másfél hónapja kormányfői posztot betöltő Truss támogatottsága rekordalacsony, ezt pedig pártja népszerűsége is megsínyli. Tovább rontja az összképet, hogy a pénzügyminiszteri pozícióba nemrég kinevezett Jeremy Hunt az adócsökkentési intézkedések szinte egészét visszavonta, teljességgel megszüntetve ezzel Liz Truss elképzelését az ország jövőjét illetően.

2022. 10. 17. 16:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint száz konzervatív párti képviselő tervez bizalmatlansági indítványt benyújtani Liz Truss brit miniszterelnökkel szemben − számolt be az Euractiv brüsszeli hírügynökség. A The Daily Mail brit lap névtelen forrásokra hivatkozva közölte, hogy a képviselők a Konzervatív Párt 1922 − a párt vezetőjének kiválasztását lebonyolító − bizottságának elnökéhez, Graham Bradyhez fordulnak annak érdekében, hogy közölje az alig másfél hónapja kinevezett Trussal, lejárt az ideje. Amennyiben ez nem történik meg, úgy a képviselők arra kérik az elnököt, változtasson a párt szabályzatán annak érdekében, hogy azonnali bizalmi szavazást lehessen tartani az ügyben. A lap információi szerint Brady a párttagok akarata ellenére nem mozdítaná el a miniszterelnököt, aki újonnan kinevezett pénzügyminiszterével, Jeremy Hunttal „megérdemli az esélyt, hogy új pénzügyi stratégiát dolgozzon ki” október 31-ig.

A The Times brit napilap értesülései szerint egyes törvényhozók már titkos tárgyalásokat is folytattak Truss utódjának személyéről.

Liz Truss megbuktatásával ugyanakkor a konzervatívok egy esetleges előrehozott választás lehetőségét kockáztatnák. Boris Johnson korábbi kormányfő utolsó hónapjai, valamint Truss folyamatos ballépései ugyanis rendesen megtépázták a párt népszerűségét. A Politico brüsszeli hírügynökség által folyamatosan frissített támogatottsági mutatók alapján 

a Munkáspárt harminchat százalékponttal áll riválisa előtt, a szavazatok ötven százalékával nyerné meg a választásokat, amennyiben azokat most rendeznék meg.

Amikor Truss átvette a stafétát Johnsontól, akkor ez az arány 42-31 volt a Munkáspárt javára, a kormányfő tehát hat hét alatt mintegy hét százalékpontot rontott pártja támogatottságán. A YouGov brit közvélemény-kutató által készített október 14-i felmérés szerint a megkérdezettek csaknem hatvan százaléka véli úgy, hogy a miniszterelnöknek mennie kell, mindössze tizenkilenc százalékuk szerint kellene továbbra is a posztján maradnia. 

Liz Truss vesszőfutása

Első kormányfői beszédében Liz Truss ambiciózus terveket helyezett kilátásba: adócsökkentést ígért az üzleti szektor és a beruházások vezérelte gazdasági növekedés ösztönzésének érdekében. 

A nagyszabású reformok végrehajtására Kwasi Kwartenget jelölte ki pénzügyminiszteri posztra, aki szeptember 26-án óriási, nagyrészt a gazdagokat tehermentesítő 45 milliárd font értékű adócsökkentési csomagot jelentett be, melyre sem a lakosság, sem a tőzsde nem reagált jól, a brit font az amerikai dollárral szemben történelmi mélypontot ért el.

Ezt követően módosították az intézkedéseket, azonban ez sem volt elég, Kwartengnek mennie kellett. Truss helyére Jeremy Huntot nevezte ki, a David Cameron- és Theresa May-adminisztrációk veterán politikusát, aki azonban Rishi Sunakot, Truss legnagyobb riválisát támogatta a konzervatívok miniszterelnök-választásán. Sokak szerint ez is a jelenlegi kormányfő gyengeségét mutatja, tekintve, hogy Hunt feladata az eddigi intézkedések teljes megfordítása lesz. 

Soha nem szabad teljes fordulatot venni. Mások megérzik a vér szagát, tudva azt, hogy ez a megfelelő pillanat, hogy hátba támadjanak

üzente kollégáinak Craig Mackinlay konzervatív képviselő Kwarteng leváltását követően.

Kézifék be, 180 fokos fordulat

Jeremy Hunt kinevezését követően egyből munkához látott: elődje csaknem összes, még érvényben lévő adócsökkentési intézkedését visszavonta, köztük a legnagyobb jövedelműek adókulcsának csökkentését is − közölte az MTI hétfőn. Az előrejelzések szerint egyébként ez utóbbi 2023–2024-ben mintegy 5,3 milliárd fontot vett volna ki az államkasszából. Hunt továbbá bejelentette, az energiár-támogatás a tervezett két éve helyett jövő áprilisig fog tartani. 

Jeremy Hunt volt külügyminiszter érkezik a londoni kormányfői hivatalba 2022. október 14-én, miután Liz Truss miniszterelnök felmentette tisztségéből Kwasi Kwarteng pénzügyminisztert, és Huntot nevezte ki utódjául Fotó: MTI/EPA/Neil Hall

A bejelentés nem tett jót Liz Truss amúgy sem túl fényes támogatottságának: sokak szerint Hunt szavai felértek egy „udvarias puccsal”, kiemelve, hogy már kvázi ő tölti be a miniszterelnöki pozíciót. 

Ez a miniszterelnök teljes megalázása volt. Hogy lehet, hogy még mindig nem mondott le, annak ellenére, hogy az ország jövőjéről alkotott elképzelését teljességgel megszüntették?

tette fel a kérdést a Konzervatív Párt egyik tagja. Truss szóvivője egyébként még a bejelentést megelőzően közölte, a kormányfő nem tervez lemondani tisztségéről, azonban úgy tűnik ezzel sem pártja, sem népe nem ért egyet. 

Borítókép: Liz Truss brit miniszterelnök sajtóértekezletet tart az ország gazdasági helyzetéről Londonban 2022. október 14-én (Fotó: MTI/EPA/Bloomberg/Daniel Leal)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.