Brüsszel a brexit miatt zsarolhatja Nagy-Britanniát

A tagállamok közös érdeke, hogy minél jobb és hatékonyabb kapcsolat legyen az EU és Nagy-Britannia között, amelyet akadályoz, hogy az Európai Bizottság gyakorlatilag az uniós programokban való részvétel megakadályozásával zsarolja az Egyesült Királyságot azért, hogy az hajtsa végre az északír jegyzőkönyvben foglaltakat – fejtette ki lapunknak Schaller-Baross Ernő. Az európai parlamenti (EP-) képviselő azt is elmondta, hogy Magyarország számára az Egyesült Királysággal fennálló biztos, kiegyensúlyozott partnerség stratégiai fontosságú, ezért a vita mihamarabbi rendezésében vagyunk érdekeltek.

2022. 10. 16. 6:53
Schaller-Baross Ernő szerint a nemzeti érdekérvényesítés utolsó bástyáit is lerombolhatják (Fotó: Európai Parlament)
Schaller-Baross Ernő szerint a nemzeti érdekérvényesítés utolsó bástyáit is lerombolhatják (Fotó: Európai Parlament) Forrás: Európai Parlament
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az EU-nak arra kell törekednie, hogy minél jobb és hatékonyabb kapcsolata legyen Nagy-Britanniával, mivel ez a tagállamok közös érdeke – hangsúlyozta lapunknak adott interjúban Schaller-Baross Ernő. A fideszes EP-képviselő kijelentette, 

az uniós szakpolitikák területén való együttműködést nem lehet zsarolásra használni, a brexitért való bosszú szándékát végre Brüsszelben is el kellene felejteni.

– Néhány nappal ezelőtt hivatalos látogatáson vettem részt Belfastban, az Európai Parlament Nemzetközi Kereskedelmi Bizottsága részéről, a parlamenti delegáció tagjaként – mondta el lapunknak Schaller-Baross. 

Az Egyesült Királysághoz tartozó észak-írországi Belfast különleges geopolitikai helyzetben van: Észak-Írország nem része Nagy-Britanniának, de vele együtt alkotja az Egyesült Királyságot a brit korona fennhatósága alatt. Az itt található kikötő kulcsszerepet játszik a brit kilépést követő nemzetközi kereskedelemben. 

A brexit előtt egyszerű volt árukat szállítani az ír határon, mivel mindkét fél ugyanazokat az uniós szabályokat követte. Az Egyesült Királyság kilépése után azonban különleges kereskedelmi megállapodások megkötésére volt szükség. 

A legfontosabb ilyen dokumentum az északír jegyzőkönyv, amelynek legfőbb jelentősége, hogy lehetővé teszi az áruk ellenőrzések nélküli átszállítását az ír szárazföldi határon, amely a brexit óta az Egyesült Királyság és az EU egyetlen közös szárazföldi vámhatára – magyarázta az EP-képviselő.

Schaller-Baross Ernő elmondta, az északír békemegállapodás – a polgárháborúnak véget vető nagypénteki vagy belfasti megállapodás – védelme érdekében szükséges volt annak elkerülése, hogy Észak-Írország és az Ír Köztársaság között ellenőrzött határ jöjjön létre és ennek érdekében jelenleg minden ellenőrzést az északír kikötőkben, azon belül is leginkább Belfastban végeznek a hatóságok.

Brit megközelítésben azonban az északír jegyzőkönyv több szempontból is hátrányos, többek között nehezíti az áruforgalmat, emellett jelentős költségeket és bürokratikus terheket ró az üzleti vállalkozásokra, ezért Nagy-Britannia részben eltérne ettől a protokolltól 

– ismertette a jelenlegi konfliktusos helyzet magyarázatát a képviselő. Megjegyezte, a brit fél a kötelezettségeket jelenleg is csak részlegesen alkalmazza és a jegyzőkönyv újratárgyalásában vagy – az EU erre irányuló készségének hiányában – az attól való egyoldalú eltérésben látja a megoldást. 

A felülvizsgálat keretében többek között egy zöldfolyosót hozna létre a Nagy-Britanniából Észak-Írországba irányuló áruszállítás megkönnyítésére. Nagy-Britannia, miközben részlegesen eltér az északír jegyzőkönyv előírásaitól, a nemzetközi jogban létező úgynevezett szükségességi doktrínára hivatkozik, de ennek megalapozottságát az Európai Bizottság vitatja.

Az uniós intézmények e kérdéshez való hozzáállása kevéssé volt együttműködőnek mondható az elmúlt másfél évben – derül ki a képviselő által elmondottakból. 

Szerinte a legfőbb gond az, hogy az EU-s intézmények magatartása veszélyezteti a tagállamok és az Egyesült Királyság közötti kétoldalú partnerségeket.

 – Az elmúlt hónapok kedvező fejleménye, hogy a két főtárgyaló, az Európai Bizottság részéről Sefcovic alelnök és Cleverly új brit külügyminiszter szeptember 30-án megegyezett az északír jegyzőkönyv végrehajtásáról februárban megszakadt tárgyalások újrafelvételéről, és október 6-án, Prágában Von der Leyen bizottsági elnök és Truss miniszterelnök is megbeszélést folytatott, amelynek során kitértek a kilépési megállapodás északír jegyzőkönyvére is – tájékoztatott a képviselő. Hozzátette: mindez azonban nem változtat azon, hogy az északír jegyzőkönyv végrehajtásának elmaradása miatt az Európai Unió végül kötelezettségszegési eljárást kezdeményezett Nagy-Britanniával szemben. 

Ami pedig különösen káros, hogy olyan, a szigetország részvételével zajló szakpolitikai együttműködéseket függesztett fel, amelyek az uniós tagállamok szempontjából elengedhetetlenül fontosak 

– mutatott rá Schaller-Baross.

A brit kilépést követően, a kereskedelmi megállapodás kitárgyalása során Nagy-Britannia olyan lényeges uniós programokhoz társult, mint a Horizont Európa vagy a Kopernikusz-program, amelyek az innováció és kutatás-fejlesztés a legfontosabb európai eszközei. 

A legnagyobb gondot tehát – Schaller-Baross Ernő elmondása szerint – az jelenti, hogy az Európai Bizottság gyakorlatilag az uniós programokban való részvétel megakadályozásával, a szakpolitikai együttműködésekbe való bekapcsolódás késleltetésével zsarolja az Egyesült Királyságot annak érdekében, hogy az hajtsa végre az északír jegyzőkönyvben foglaltakat. Ennek pedig a tagállamok látják a kárát. 

Magyarország egyik legfontosabb partnere a kutatás és innováció területén az Egyesült Királyság, így a szigetország uniós kutatási programokban való részvételének késleltetése vagy annak elutasítása rendkívül hátrányosan érinti a magyar kutatási, fejlesztési és innováció szektort. 

– Szintén sérelmes az uniós tagállamok számára, hogy az Európai Bizottság leállította a digitális politikák terén az Egyesült Királysággal kialakult olyan együttműködéseket is, mint az online tartalmak vizsgálata, online adatvédelem vagy a digitális platformok megfelelő szabályozása – hívta fel a figyelmet az EP-képviselő. 

Schaller-Baross Ernő az interjú zárásaként megjegyezte: – Magyarország számára az Egyesült Királysággal fennálló biztos, kiegyensúlyozott partnerség stratégiai fontosságú, ezért a vita mindkét fél számára megfelelő, mihamarabbi rendezésében vagyunk érdekeltek, és ezt képviseljük az uniós intézmények felé. 

Borítókép: Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője (Forrás: Európai Parlament)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.