időjárás 6°C Balázs 2023. február 3.
logo

Belebukott az egyházbotrányba a japán gazdasági miniszter

Scheffer Joakim
2022.10.25. 20:20
Belebukott az egyházbotrányba a japán gazdasági miniszter

Benyújtotta lemondását Jamagiva Daisiro japán gazdasági miniszter, miután az Egyesítés Egyháza (UC) nevű vallási-politikai szervezettel fenntartott kapcsolatai miatt támadások kereszttüzébe került − számolt be az Associated Press amerikai hírügynökség kedden. A dél-koreai alapítású, de Japánban rengeteg taggal rendelkező szervezet azután került a bírálatok középpontjába, hogy nyáron egy merénylő végzett Abe Sindzó korábbi japán kormányfővel, az elkövető pedig vallomásában az Egyesítés Egyháza elleni bosszút jelölte meg legfőbb indokként. 

Való igaz, a volt miniszterelnök annak a Kisi Noboszukénak az unokája, akinek kiemelt szerepe volt az UC japán szervezetének létrejöttében és térnyerésében.

Jamagiva Daisiróra az elmúlt időszakban ellenzéki politikusok össztüze zúdult, miután nem tudott elfogadható magyarázatot adni arra, hogy miért szerepel több fotón is az UC jelenlegi vezetőjével, Han Hakcsával. Kisida Fumio japán kormányfő egészségügyi miniszterét, Goto Sigejukit nevezte ki Jamagiva posztjára, akiről elmondta, nagy reményeket fűz munkájához, valamint jelentős szerepe lesz a nagyszabású gazdasági csomag hatékony végrehajtásában, amit éppen ezen a héten tervez bemutatni a kormány.

Az Abe Sindzó halálát követően kirobbanó botrány rendesen megtépázta a Kisida-kormány népszerűségét: egy október közepi felmérés szerint a miniszterelnök mandátuma alatt először csökkent harminc százalék alá − 27,4-re − kabinetjének támogatottsága. 

A kormányzó Liberális Demokrata Párt által készített jelentés alapján nem Jamagiva az egyetlen politikus, akinek kapcsolatai vannak az ellentmondásos szervezettel. 

A közel négyszáz tag körülbelül felét köti valamilyen viszony az Egyesítés Egyházához, köztük több kormánytagot is, akik osztották a szervezet visszás nézeteit, valamint rendezvényeiken jelentek meg, és esetenként fel is szólaltak ezeken. Kisida ígéretet tett a szervezethez fűződő minden kapcsolat elvágására, valamint vizsgálatot indított az egyházzal szemben, amelynek végén akár vissza is vonhatják jelenlegi jogi státusát. 

Az Egyesítés Egyházát a nyolcvanas évektől kezdve bírálják toborzási taktikái, rejtélyes üzletei miatt, emellett azzal vádolják, hogy tagjaikon „agymosást” végeznek el annak érdekében, hogy vagyonuk jelentős részét a szervezetnek adományozzák. 

 

Számos alkalommal vettem részt a gyülekezet gyűlésein, ami így hitelessé tette őket, ezt pedig nagyon sajnálom

− fogalmazott lemondásakor Jamagiva, aki ígéretet tett arra, hogy megszakítja a kapcsolatot az egyházzal.

Borítókép: Jamagiva Daisiro volt japán gazdasági miniszter (Fotó: AP/Kyodo News)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.