Elutasította a szlovák parlament az LBMT-jogokat erősítő javaslatot

Az ellenzék azután nyújtott be javaslatot, hogy két férfit megöltek egy melegbár előtt.

MTI
2022. 10. 19. 18:11
Csókolózó pár a Ljubljana Pride felvonuláson 2017-ben.  Fotó: JURE MAKOVEC/AFP
Csókolózó pár a Ljubljana Pride felvonuláson 2017-ben. Fotó: JURE MAKOVEC/AFP Fotó: JURE MAKOVEC Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elutasította szerdán a szlovák parlament az ellenzék által benyújtott, az LMBT-jogok megerősítését célzó javaslatot. A Szabadság és Szolidaritás (SaS) liberális párt nyújtott be javaslatot a parlamentnek az LMBT-jogok megerősítésének érdekében, miután múlt héten egy 19 éves fiatal agyonlőtt két férfit, valamint súlyosan megsebesített egy nőt egy pozsonyi melegbár előtt. A javaslatot azonban 130 képviselőből csak 50 támogatta.

A benyújtott javaslat értelmében az azonos neműek a jegyző előtti nyilatkozattal hivatalos kapcsolatot létesíthettek volna, lehetővé vált volna számukra a közös ingatlanszerzés, az egymás utáni öröklés, hozzáférhettek volna egymás egészségügyi adataihoz, és élettársuk halála után özvegyi nyugdíjban részesülhettek volna.

– Ez a módosítás nem ártana senkinek, csak segítene. Meglepő, hogy két fiatal halála után sem képesek sem a politikusok, sem a társadalom átlépni a saját árnyékán. Sajnáljuk, hogy ilyen emberekből áll a parlamentünk – nyilatkozta Jana Bittó Cigániková, az SaS egyik tagja.

A kormánykoalíció egyes tagjai azt mondták, hogy saját javaslatot fogalmaznak meg majd ebben a kérdésben. Csehországgal ellentétben Szlovákiában azonos neműek nem léphetnek egymással bejegyzett élettársi kapcsolatra.

 

Borítókép: Illusztráció, csókolózó pár a Ljubljana Pride felvonuláson 2017-ben (Fotó: AFP/Jure Makovec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.