időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Észak-Korea két héten belül hetedszer hajtott végre rakétatesztet

MTI
2022.10.08. 21:33 2022.10.08. 21:50
Észak-Korea két héten belül hetedszer hajtott végre rakétatesztet

Észak-Korea két rövid hatótávolságú ballisztikus rakétát lőtt ki a Japán (Keleti)-tenger felé – közölte a dél-koreai vezérkar és a japán védelmi minisztérium közép-európai idő szerint szombaton. 

 

Mindkét rakéta elérte a 100 kilométeres magasságot, és 350 kilométert tett meg 

 

– tájékoztatott Ino Tosiro japán védelmi miniszter. A fegyverek Japán kizárólagos gazdasági övezetén kívül hulltak a tengerbe. Nem zárható ki, hogy tengeralattjáróról indították őket – mondta el Ino. A tárcavezető jelezte: Tokió nem fogja tűrni Phenjan ismételt rakétatesztjeit.

Az amerikai hadsereg hangsúlyozta: az incidenst követően folyamatos kapcsolatban áll szövetségeseivel és partnereivel. Washington szerint a legutóbbi rakétatesztek nem jelentettek fenyegetést az amerikai vagy a szövetséges erőkre. Az Egyesült Államok leszögezte: rendíthetetlenül elkötelezett Dél-Korea és Japán védelme mellett.

 

Észak-Korea két héten belül hetedszer hajtott végre rakétatesztet.

 

Órákkal azután lőtték ki a rakétákat, hogy befejeződött az Egyesült Államok és Dél-Korea tengeri hadgyakorlata a Koreai-félsziget keleti partjainak közelében. A gyakorlatozáson az Egyesült Államok haditengerészetének Ronald Reagan nevű, nukleáris meghajtású repülőgép-hordozója is részt vett. Az észak-koreai hadsereg szombaton figyelmeztetett, hogy a Ronald Reagan megjelenése a Koreai-félsziget közelében jelentős negatív hatással van a térség biztonságára.

A dél-koreai védelmi minisztérium által közreadott kép az Annapolis amerikai tengeralattjáróról (elöl), a Ronald Reagan amerikai repülőgép-hordozóról (k) és japán rombolókról a dél-koreai haditengerészettel tartott közös hadgyakorlaton a Koreai-félsziget keleti partjánál 2022. szeptember 30-án.
MTI/EPA/Dél-koreai védelmi minisztérium

Phenjan szombaton leszögezte: az Egyesült Államok katonai fenyegetéseire reagálva, önvédelemből hajtotta végre az eddigi rakétakísérleteket, amelyek nem jelentenek közvetlen veszélyt a légi közlekedésre vagy a szomszédos országokra.

Egy kedden kilőtt, közepes hatótávolságú ballisztikus rakéta –2017 óta először – elhaladt a japán szigetvilág fölött. Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának a ballisztikus rakéták tesztjét.

 

Borítókép: Észak-koreai rakétatesztről szóló híradást néznek utasok a szöuli főpályaudvaron 2022. október 6-án, miután az észak-koreai vezetés újabb két rakétát indított a Japán (Keleti)-tenger irányába a főváros, Phenjan térségéből. (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.