Észak-Németország után újabb áramkimaradás, ezúttal Dániában

A hétvégi, észak-németországi vasúti káoszt okozó szabotázs után hétfőn egy, a Balti-tengeren fekvő dán szigeten volt áramszünet. Egyelőre nem lehet tudni, hogy Bornholm lakosai miért maradtak áram nélkül. Sajtóhírek szerint a víz alatt futó vezetékek sérültek meg. A pánikot az okozta, hogy Bornholm annak a helynek a közelében fekszik, ahol két héttel ezelőtt megrongálódtak az Északi Áramlat gázvezetékek – olvasható Híradó.hu cikkében.

Forrás: Híradó.hu2022. 10. 11. 7:52
Bornholm sziget, 2022. szeptember 27. A dán fegyveres erõk által közreadott kép a tenger felszínére törõ buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérõjû körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat-1 és az Északi Áramlat-2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete elõtt 2022. szeptember 27-én. MTI/AP/Dán fegyveres erõk Fotó: Dán fegyveres erők
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Áram nélkül maradt hétfőn hajnalban egy dán sziget a Balti-tengeren. Bornholmot részben egy svéd transzformátor-állomás látja el árammal, ahonnan víz alatti vezetéken érkezik az energia a szigetre.

Egyelőre ellentmondásos információk jelentek meg az áramkimaradással kapcsolatban. A szolgáltató szerint egy transzformátor hibásodott meg, egyes svéd és dán sajtóorgánumok viszont azt írták, hogy a tenger alatti kábelek hibája miatt volt áramszünet.

A Bornholmot és Svédországot összekötő vezeték már többször meghibásodott. Az idén bekövetkezett meghibásodást egy hajó horgonya okozta.

 

A pánik oka ezúttal az volt, hogy Bornholm annak a helynek a közelében fekszik, ahol két héttel ezelőtt megrongálódtak az Északi Áramlat gázvezetékek.

 

A dán miniszterelnök múlt héten úgy fogalmazott: a Balti-tengeren történtek is azt bizonyítják, hogy vigyáznunk kell Dániára.

 A világ bizonytalanná vált. Energiaválságok, kibertámadások, a kritikus infrastruktúra elleni támadások. Ellátási biztonságunk nyomás alatt van, és ami a legrosszabb, a háború visszatért Európába

– fogalmazott akkor Mette Frederiksen.

Az észak-németországi Hannover vasútállomásán szombat délelőtt órákon át szünetelt a vonatközlekedés. A német vasúttársaság közlése szerint többek között Berlin, Észak-Rajna–Vesztfália, Alsó-Szászország, Bréma és Hamburg is érintettek voltak. A leállás a szupergyorsvonatokra is vonatkozott, és egyes nemzetközi járatok sem tudtak menetrend szerint áthaladni az országon. A közlekedési miniszter megerősítette, hogy minden bizonnyal bűncselekmény történt.

A leállás oka a kábelhálózaton végrehajtott szabotázs volt. A vonatforgalomhoz nélkülözhetetlen kábeleket szándékosan vágták el

– mondta Volker Wissing német közlekedési miniszter.

Volker Wissing hozzátette: a szombati egyértelműen célzott támadás volt, a német rendőrség nyomoz és próbálja felderíteni az elkövetők kilétét, de egyelőre nincsenek konkrét információik.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: a dán fegyveres erők által közreadott kép a tenger felszínére törő buborékokról egy nagyjából egy kilométer átmérőjű körben az Oroszországból Németországba földgázt szállító Északi Áramlat 1 és az Északi Áramlat 2 földgázvezetékek szivárgása következtében a balti-tengeri Bornholm szigete előtt 2022. szeptember 27-én (Fotó: MTI/AP/dán fegyveres erők)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.