A mobilhálózat is leállhat áramkimaradások esetén

Egy esetleges áramkimaradás esetén Svédországban a mobilhálózathoz sem férhetnek majd hozzá átmenetileg az emberek, ugyanis nemrég kiderült, hogy a szolgáltatókat az állam a városokban csak egy órára elegendő vészhelyzeti tartalék felhalmozására kötelezte. 

Forrás: V4NA2022. 10. 11. 6:40
null
Sweden, Stockholm, in hipster gazebo Monteliusvagen (Sodermalm) with background in Gamla Stan (Old Town) and the German Church (Photo by MAISANT Ludovic / hemis.fr / Hemis via AFP) Fotó: MAISANT LUDOVIC
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elhibázott energiapolitika és az Oroszország ellen bevezetett szankciók következtében nagy a kockázata annak, hogy a svéd háztartások és vállalkozások idén télen kénytelenek lesznek ideiglenesen, tervezett módon lekapcsolódni az elektromos hálózatról. Azonban a helyzet nemrég tovább súlyosbodott, ugyanis a hatóságok arra figyelmeztettek, hogy a tervezett áramkimaradások idején még a mobiltelefon hálózatnak is búcsút mondhatnak az emberek. 

A svéd Svenska kraftnät villamosenergia-szolgáltató úgy véli, hogy fennáll a valós veszélye annak, hogy Svédországban annak érdekében, hogy elkerüljék a teljes áramszünetet, egyes területeket tervezetten le kell majd kapcsolni a hálózatról. Ebben az esetben egy kisváros, vagy akár egy nagyvárosi kerület időszakosan áram nélkül maradhat a téli időszakban. 

A Svéd Polgári Védelmi Ügynökség (MSB) dokumentumai szerint a legvalószínűbb forgatókönyv szerint 2-4 órás tervezett áramkimaradásokra számíthatnak majd a polgárok. 

Ezt Johanna Eklund, a Svéd Posta és Távközlési Hatóság (PTS) osztályvezetője is megerősítette. Azonban egy ilyen hosszúságú áramkimaradásra már nincsenek felkészülve a távközlési szolgáltatók a városokban, ahol csak egy órára elegendő vészhelyzeti tartalékot kellett felhalmozniuk egy tavaly bevezetett rendelet szerint. A szabályozásban azt is meghatározzák, hogy vidéken négy órának megfelelő tartalék energiával kell rendelkeznie a szolgáltatóknak. 

A városi területeken nem lehet arra számítani, hogy a mobilkommunikáció bármilyen formája működni fog több mint egyórás áramkimaradás során. Sőt, a városi területeken valószínűleg már az első órában is fennakadások lesznek. Itt a néhány percnél hosszabb ideig tartó áramkimaradás is problémát okozhat – mondta Mikael Ejner, a PTS munkatársa. 

A Német Biztosítók Szövetsége (GDV) egy hosszabb tanulmányban foglalkozott az áramkimaradással, érintve a telekomunikációs eszközöket is. Rámutattak arra, hogy mivel az üzletek és boltok biztonságtechnikai rendszerei sem működnének, a bűnözőknek lehetősége lenne egyszerűen betörni és kifosztani a boltokat. A rendőrség ebben az esetben szinte tehetetlen lenne, hiszen az áramszünet miatt a telekommunikációs eszközök is használhatatlanok, így mire tudomást szereznének egy fosztogatásról, addigra az elkövetők már rég elmenekülnének. 

 

A kommunikációs eszközök hiányában egyébként a mentőket sem lehetne riasztani, így egy rosszullét, egy szívinfarktus is végzetes lehet valaki számára. Ha nincs áram, akkor sokan gyertyákat használnak otthon, ami gyakran jár tűzesettel, csakhogy a tűzoltókat sem tudják riasztani időben – igaz, ehhez a legtöbb helyen többnapos áramszünetre van szükség. 

 

A Sweco európai mérnöki tanácsadó cég által összegyűjtött szakértők úgy vélik, hogy a háztartásokban jelentkeznének az első nagyobb gondok egy áramkimaradás esetén, ugyanis a lakásokba és házakba vizet szállító szivattyúk is az elektromosságtól függenek. 

Ez azt jelenti, hogy áramszünet esetén a víz elakadna a magas épületekben. Az alacsonyabb emeletek ugyan tovább húznák, de rövid időn belül ott is egyre kevesebb vizet tudnának vételezni, mert a víztornyokból előbb- utóbb kifogy a víz – vélekednek a szakértők, akik hozzáteszik azt is, hogy a fűtési rendszerek szintén az áramtól függenek, ami már akkor is nagyon komoly veszéllyel járna a fagyos téli hónapokban, ha csak egy-két napra szűnne meg az áramellátás.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.