Felfüggesztette a Gazprom a gázszállítást Olaszországba

Az ukrajnai háború kirobbanása előtt Olaszország gázszükségleteinek negyven százalékát fedezte orosz gázból.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 01. 17:31
null
Moszkva, 2016. április 18. Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij) Fotó: Szergej Ilnyickij
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Gazprom orosz gázipari óriásvállalat bejelentette szombaton, hogy felfüggeszti a gázszállítást Olaszországba az Ausztrián áthaladó vezetéken keresztül, mert az osztrák hálózatüzemeltető nem erősítette meg a szállítási mennyiségeket. A Gazprom egy Telegram-üzenetben azt állította, hogy az előállt helyzetért az osztrák félnél életbe lépett szabályozási változások a felelősek, és az olasz partnerekkel együtt dolgoznak a probléma megoldásán.

Az Eni olasz energiaszolgáltató már ezt megelőzően jelezte szombaton, hogy leálltak az orosz gázszállítások. Normál esetben az orosz gáz Olaszországba egy Ausztrián áthaladó vezetéken keresztül Tarvisiónál érkezik meg, és onnan osztják szét. Az Eni egyik szóvivője azt mondta az ANSA olasz hírügynökségnek, hogy a Gazprom jelezte, nem tud Ausztriába gázt szállítani. A szóvivő szerint azonban Ausztriába továbbra is érkezik orosz gáz az osztrák–szlovák határon keresztül.

 

Az ukrajnai háború kirobbanása előtt Olaszország gázszükségleteinek nagyjából 40 százalékát orosz gázból fedezte. Mario Draghi távozó miniszterelnök kormánya azonban úgy döntött, függetleníti magát az orosz gázszállításoktól, és a nyár folyamán megnövelt földgázszállítási szerződést kötött például Algériával, amely mostanra Olaszország legfontosabb gázszállítója lett. Az utóbbi hónapokban az olasz gázszükségletnek már csak a 25 százalékát adták az orosz szállítmányok.

Eközben a moldovai gázszolgáltató, a Moldovagaz igazgatója közölte: a Gazprom 30 százalékkal csökkentette a Moldovába irányuló földgázszállítmányait. Andrei Spinu moldovai miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a csökkentés hátterében technikai okok vannak, és Moldova kérvényezni fogja a szállítmányok növelését.

Borítókép: Az orosz Gazprom cég logója a 16. Neftegas (Nyeftyegaz) olaj- és gázipari berendezések nemzetközi kiállításán és vásárán Moszkvában 2016. április 18-án. (Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.