Jelenleg lehetetlen, hogy Ukrajna belépjen a NATO-ba

Kijev korábban gyorsított felvételét kérte a szervezetbe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 14:48
ZELENSZKIJ, Volodimir; PUTYIN, Vlagyimir
Kijev, 2022. szeptember 30. Az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (hátul, k) részt vesz az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Kijevben 2022. szeptember 30-án, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenõrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét. Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. MTI/AP/Ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amíg a területén háború folyik, Ukrajna nem léphet be a NATO-ba – jelentette ki csütörtökön az Európai Unió belső piacért felelős biztosa, Thierry Breton.

„Volodimir Zelenszkij ukrán elnök NATO-tagságért folyamodott, de, mint közismert, annak, hogy egy ország az Észak-atlanti Szerződés Szervezetéhez csatlakozhasson, előfeltétele, hogy a területén ne folyjanak hadműveletek. Ukrajnában háború dúl, így világos, hogy e pillanatban lehetetlen a belépése a NATO-ba” – mondta a francia BMF televíziónak Párizsban nyilatkozva Breton.

Az uniós biztos Zelenszkij kijelentését „politikai demarsnak” nevezte, véleménye szerint az ukrán követelés „jelképes”.

Az ukrán elnök szeptemberben közölte, hogy Kijev gyorsított eljárásban kéri felvételét a katonai szövetségbe. Volodimir Zelenszkij ezt röviddel azután jelentette be, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök és az érintett régiók vezetői aláírták azt a szerződést, amely szerint az oroszok által elfoglalt négy ukrajnai térséget Oroszországhoz csatoltak. A moszkvai döntést népszavazás előzte meg, amelynek legitimitását eddig kizárólag Észak-Korea ismerte el.

 

Borítókép: az ukrán elnöki hivatal sajtóosztályának felvételén Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (hátul, k) részt vesz az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács ülésén Kijevben 2022. szeptember 30-án, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek Oroszországhoz való csatlakozási egyezményét. Zelenszkij bejelentette, hogy Ukrajna kérelmet nyújt be, hogy gyorsított eljárásban csatlakozhasson a NATO-hoz. (Fotó: MTI/AP/ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.