Kóser telefon: csak ha a rabbi engedi!

Néhány napja leégett egy kóser telefonokat kínáló üzlet Jeruzsálemben. A tulajdonos azt állítja, szándékosan gyújtották fel a boltot, mert nem kóser készülékeket is árusított. Az ultraortodox zsidó közösségek szigorúan korlátozzák a digitális eszközök használatát, így gyakoriak az effajta konfliktusok.

Genda Noémi
2022. 10. 10. 7:45
MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN-PASSOVER
MIDEAST-ISRAEL-PALESTINIAN-PASSOVER Fotó: MENAHEM KAHANA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tűz ütött ki október elején egy kóser telefonokat árusító üzletben, ami Jeruzsálem háredi, azaz ultraortodox zsidók által lakott negyedében található. A 26 éves tulajdonos, Ichák Deri szerint a tüzet szándékosan okozták. Az ügy azzal állhat összefüggésben, hogy nemrég elveszítette a rabbik által kiadott tanúsítványát, mely a kóser telefonok árusításához szükséges. 

Hogy milyen is egy kóser telefon? Ehhez tudni kell, hogy a háredi zsidók az egyik leggyorsabban növekedő közösség Izraelben. Tagjai szigorú szabályok szerint élnek, sok területen elkülönítik magukat a modern társadalomtól. Hogy fenntartsák elszigeteltségüket, a vezetőik sok hétköznapi szolgáltatásra kínálnak ellenőrzött, kóser alternatívát. 

Kezdetben tiltott volt például az internethasználat számukra, később azonban az elöljárók is elismerték, hogy egyes funkciók nélkülözhetetlenek. 

Ekkor alapították meg a kommunikációért felelős, rabbikból álló bizottságot; ez a testület uralja a kóser mobilok feletti piacot. 

A szolgáltatókkal együttműködve kóser SIM-kártyákat és készülékeket fejlesztenek, amiken csak bizonyos funkciók érhetők el. Nem lehet SMS-t írni, valamint az online tartalmakon is szűrő van. Csak a vallással összeegyeztethető, a hétköznapi élethez elengedhetetlen alkalmazások használhatók. A kóser hívószámok is egyediek, így rögtön eldönthető, hogy a vonal másik végén is háredi zsidó áll-e. 
Az elmúlt évben voltak kormányzati törekvések arra, hogy megreformálják a rendszert és átláthatóbbá tegyék a rabbik döntéseit, ez azonban nagy vitákat keltett. Sok ultraortodox zsidó szeretné, ha nem férkőzne be a szekuláris világ a magánéletébe. Mások inkább két telefont használnak, hogy elkerüljék a konfliktust: egy kóser és egy okostelefont.

A jeruzsálemi Geula negyedet főként háredi zsidók lakják, az itt található kóser mobilüzletek tulajdonosait már többször érték atrocitások, ha nem voltak együttműködőek 

– mesélte a nemrég leégett bolt tulajdonosa a The Times of Israelnek. Ichák Deri eddig követte a rabbik bizottságának utasításait, azonban nemrég nem kósernek nyilvánítottak egy Xiaomi készüléket. Deri ennek ellenére folytatta a telefon árusítását, így három hete egy ellenőr bukkant fel nála, akik elvették a tanúsítványát. A tulajdonos szerint a tűzeset nem véletlen, ám a rendőrség még vizsgálja az okokat.

 

Borítókép: Ultraortodox zsidók imája a Siratófalnál. (Fotó: MENAHEM KAHANA / AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.