időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Megkezdődött a brazíliai elnökválasztás első fordulója

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.02. 18:12 2022.10.02. 18:17
Megkezdődött a brazíliai elnökválasztás első fordulója

Brazíliában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, a voksolás favoritjának a baloldali Luiz Inácio Lula da Silva volt államfő számít a hivatalban lévő, jobboldali Jair Bolsonaróval szemben. A legtöbb felmérés szerint Lula da Silva, aki 2003 és 2010 között volt Brazília államfője, 10-15 százalékponttal vezet Bolsonaro előtt. Amennyiben sikerül vasárnap az érvényes szavazatok több mint felét megszereznie – amire közvélemény-kutatások szerint van esélye –, akkor már az első fordulóban győzelmet arathat.

 

Az eredményeket várhatóan néhány órával az urnazárást – helyi idő szerint délután öt óra (magyar idő szerint este tíz óra) – követően teszik közzé. Ha egyik jelölt sem képes a szavazatok több mint felét megszereznie, október 30-án második fordulót tartanak, ahol a két, legtöbb szavazatot szerző jelölt mérkőzik meg egymással.

 

Bolsonaro ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy esetleg nem fogja elfogadni a voksolás eredményét, ami miatt sokan választásokat követő politikai válságtól vagy erőszakos megmozdulásoktól tartanak. A hivatalban lévő elnök egyebek között újra és újra bírálta az elektronikus szavazógépeket működtető testületeket, amelyek szerinte gyengék a csalással szemben, bár konkrét bizonyítékokkal nem szolgált, s egyik beszédében hazugnak nevezte a közvélemény-kutatási eredményeket. Felvetette azt is, hogy a hadsereg végezzen párhuzamosan szavazatszámlálást, bár ezt a katonaság elutasította. Vasárnap, szavazta leadásakor Bolsonaro mindemellett kijelentette, hogy tiszteletben fogja tartani a voksolás eredményét, ha a szavazás tiszta és átlátható lesz.

Lula da Silva a társadalmi béke megőrzésére törekedett vasárnapi nyilatkozataival.

 

A társadalom többsége békét akar, nem pedig konfrontációt

 

– jelentette ki a baloldali politikus, miután leadta szavazatát Sao Bernardo do Campo városában.

„Ha az emberek nem akarják ehhez tartani magukat, és fittyet hánynak a törvényekre, az az ő bajuk. De úgy vélem, nem fog nehezünkre esni visszaállítani a demokráciát és a békét országunkban” – hangsúlyozta Lula da Silva, akit az UOL helyi hírportál idézett. A Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobrára a voksolás előtt e feszült légkörben „Béke a választásokon” üzenetet vetítették. A vasárnapi voksoláson választják meg a brazil kongresszus alsóházának 513 képviselőjét és a 81 fős szenátus tagjainak harmadát, emellett a tagállami kormányzókat és helyi törvényhozási testületek tagjait.

Borítókép: Résztvevő a brazil zászlót ábrázoló arcfestéssel az ország Portugáliától elnyert függetlensége kikiáltásának kétszázadik évfordulóján rendezett ünnepségen a Rio de Janeiró-i Copacabana tengerparti strandon 2022. szeptember 7-én (Fotó: MTI/AP/Eraldo Peres)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.