Potápi Árpád: Elítéljük a munkácsi vár magyar turulszobrának eltávolítását + videó

Rekordidő alatt távolították el az emlékművet.

Magyar Nemzet
2022. 10. 13. 18:34
Munkács, Turul
Munkács, Turul Fotó: Fotó: Fotó: Bereczky Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mélységesen megdöbbentő és felháborító a Munkácsi Városi Tanács végrehajtó bizottságának mai döntése, miszerint a munkácsi várból eltávolítják a város jelképének számító, 2008-ban eredeti formájában helyreállított millecentenáriumi turulszobrot” – közölte Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lapunkhoz eljuttatott közleményében. Hozzátette:

„Még inkább megdöbbentő, hogy a szobrot rekordidő alatt, délutánra már el is távolították.”

Az államtitkár kiemelte:

Sajnálatos, hogy egy háború kellős közepén Munkács város vezetése számára az a legfontosabb, hogy lebontsa a helyi, valamint a kárpátaljai magyarság egyik kiemelt jelképének számító műemléket, miközben Magyarország története legnagyobb humanitárius segélyakcióját hajtja végre az ukrajnai háborús menekültek megsegítésére.

Már eltávolították a turulszobrot (Fotó: Facebook)

Potápi Árpád János közleményében úgy folytatja: „Egy európai értékeket valló országban alapvető fontosságú a történelmi emlékművek és emlékhelyek kölcsönös tisztelete és megőrzése, a nemzeti kisebbségek vonatkozásában ez az egyik fokmérője az adott ország kisebbségpolitikájának.”

Az államtitkár mindemellett úgy fogalmazott:

Ez a lépés az Ukrajnában dúló fegyveres agresszió idején rendkívül átgondolatlan és időszerűtlen, amely a soknemzetiségű Kárpátalja stabilitása ellen hathat.

„Magyarország az orosz–ukrán háború kirobbanásától kezdve jószomszédként segítette és segíti Ukrajnát, és közel egymillió ukrán menekültet fogadott” – zárta közleményét a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Munkács Turul Vár
A munkácsi vár, immár a turulszobor nélkül (Fotó: Facebook)

A munkácsi vár turulszobrát 1896-ban állították fel, a hét millenniumi emlékmű egyikeként. A csehszlovák hatóságok 1924-ben lebontottak, majd a vidékre bevonuló Vörös Hadsereg 1945-ben beolvasztotta a közel egytonnás bronzszobrot. Az 1945-ben elpusztított szobor másolatát Belény Mihály szobrász készítette el. A visszaállítási projekt teljes finanszírozását Pákh Imre amerikai-magyar üzletember biztosította.

 

Borítókép: A munkácsi várban található turulszobor (Fotó: Bereczky Tamás)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.