Prága újra meghosszabbította a szlovák határ ellenőrzését

A cseh kormány csütörtökön nem 15, hanem 45 nappal hosszabbította meg újra a szlovák határ ellenőrzését – közölte Vít Rakusan belügyminiszter a kormány sajtótájékoztatója után kiadott közleményében.

Forrás: MTI2022. 10. 28. 7:14
null
Stary Hrozenkov, 2022. szeptember 29. Cseh rendõrök ellenõriznek egy kamiont a szlovák határon fekvõ Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én. Csehország a mai naptól ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelõn újította fel az ellenõrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást. MTI/EPA/Martin Divisek Fotó: Martin Divisek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülés utáni sajtótájékoztatón még azt mondta, hogy a határellenőrzéseket 15 nappal, november 12-ig hosszabbították meg.

Nem 15, hanem 45 nappal hosszabbítottuk meg a szlovák határ ellenőrzését. Erre a növekvő migrációs nyomás miatt volt szükség

 – pontosította később Vít Rakusan a kormányfő bejelentését.

Prága a cseh–szlovák határ ellenőrzését szeptember 29-én ideiglenesen tíz napra vezette be. Az ellenőrzéseket a 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn azzal a céllal újították fel, hogy korlátozzák az illegális migránsok behatolását az országba. Később az ellenőrzéseket a csehek 20 nappal, október 28-ig meghosszabbították. Időközben Ausztria is ellenőrizni kezdte a szlovák határt.

A kormány döntése alapján a szlovák határ ellenőrzése november 12-ig folytatódni fog. A migrációs helyzet alakulása dönti el, hogy szükség lesz-e újabb intézkedésekre 

– mondta Petr Fiala újságíróknak.

„A határellenőrzés valójában december 12-ig volt meghosszabbítva. A rendőrséget legalább 15 napig a hadsereg katonái is segíteni fogják” – olvasható továbbá a miniszter közleményében, amely a kormányfő téves bejelentését nem minősítette.  

„Nem szívesen hoztuk meg ezeket az intézkedéseket, de a helyzet megköveteli ezeket. Addig lesznek érvényben, amíg szükséges” – hangsúlyozta Petr Fiala újságírók előtt.

„Amennyiben most megszüntetnénk a határellenőrzéseket, az a veszély fenyeget, hogy újra megnőhetne az illegális határátlépők száma” – mutatott rá Martin Kupka közlekedésügyi miniszter.

Vít Rakusan belügyminiszter korábban úgy nyilatkozott, hogy a hatályos szabályok szerint a cseh kormány két hónapig, azaz november 28-ig tarthatja fenn a határellenőrzéseket. A határok hosszabb ellenőrzésére a cseheknek már az Európai Unió jóváhagyására lenne szükségük – jegyezte meg a miniszter.

„Az ehhez szükséges háttéranyagon az Európai Bizottsággal folytatandó tárgyaláshoz már dolgozunk” – jegyezte meg a belügyminiszter. A belügyminisztérium nem szólt arról, hogy lezajlott-e valamiféle egyeztetés Brüsszellel.

Vít Rakusan szerint a cseh–szlovák határ ellenőrzésének már megvannak az eredményei, de az illegális migráció nagyarányú csökkenése „csoda lenne”. 

A Szlovákiából Csehországba érkező illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, aki Nyugat-Európába szeretne eljutni. A miniszter cáfolta azokat a sajtóhíreket, miszerint a németek a cseh határ ellenőrzését tervezik.

Rakusan megerősítette, hogy Prága és Pozsony tárgyalásokat kezdtek a visszaadási szerződés felújításáról, amely mindkét fél szerint már elavult, és nem felel meg a mai követelményeknek.

Petr Fiala megerősítette azt a cseh álláspontot, miszerint az illegális migránsok számára Csehország nem célország, ők Nyugat-Európába szeretnének eljutni.

Borítókép: Cseh rendőrök ellenőriznek egy kamiont a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én, amikor Csehország ideiglenesen a Szlovákiával közös határon 17 közúti, hét vasúti, valamint három folyami átkelőn újította fel az ellenőrzéseket azzal a céllal, hogy korlátozza az illegális bevándorlást (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.