Erőteljes brit fellépés az illegális bevándorlás ellen

– A törvénytisztelő állampolgárok hitetlenkedve nézik, ahogy illegális bevándorlókkal tömött hajók egymás után érkeznek biztonságos európai országokból, és ahogy matrózaink és partiőrségünk tehetetlenül nézik őket, mert nem állíthatják meg őket. Ennek véget kell vetni – fogalmazott Rishi Sunak még a nyáron. A politikus Liz Trusst követően azonban a miniszterelnöki székbe került, és még nagyobb migrációs problémákkal kell szembenéznie, mint fél évvel ezelőtt.

2022. 10. 27. 18:30
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Liz Truss és kormánya egy olyan bevándorlási rendszer alapjainak lerakásán dolgozott, ami megkönnyítette volna a munkavállalói vízumok kiadását olyan munkaköröket betölteni szándékozó külföldiek esetében, amelyek eleve hiányszakmáknak számítanak a brit munkaerőpiacon. Az Egyesült Királyság európai uniós tagságának 2020-ban történt megszüntetése mellett az egyik legfőbb érv az volt, hogy így jelentősen lecsökkenthető az országba beáramló külföldi – elsősorban EU-tagállamokból érkező – munkavállalók száma. A brit parlament alsóháza részére készült tanulmány valóban komoly beáramlásról számolt be: 2012 és 2020 márciusa között 1,94 millió EU-állampolgár, valamint valamivel több, mint egymillió unión kívülről jött személy igényelt társadalombiztosítási azonosító számot, ami 2020 óta a nettó migráció számításának alapja.

 

Rishi Sunak brexitpárti politikusként az unióból való kilépés kampányában is kiállt a migráció csökkentése mellett; miniszterelnökként is megmaradt ez a véleménye.

 

Visszavette a kormányba belügyminiszternek az erőteljesen bevándorlásellenes – egyébként indiai származású – Suella Bravermant, aki egyértelműen megmondta, hogy néhány tízezerre szándékozik csökkenteni a nettó bevándorlást, méghozzá éves szinten.

 

Truss után két olyan döntési csomag maradt napirenden, amelyek azonnali beavatkozást igényelnek, és az illegális migráció kapcsán minden bizonnyal a szigorúbb szabályozás felé billenti a döntéshozatalt.

 

Az egyik a nagy visszhangot kapott együttműködés Ruandával, a másik pedig a La Manche csatornán hajókkal érkező illegális bevándorlók ügye. Előbbi részeként az Egyesült Királyság 120 millió angol fontot (mintegy 57 milliárd forintot) fizet Ruandának azért, hogy cserébe az afrikai országba toloncolhassa az illegálisan érkezőket, akiknek ügyét ott bírálják el. A csatornán érkezők ügyében pedig azt jelentette be az új kormány, hogy erősítik az együttműködést Franciaországgal. Mindemellett csökkenteni szeretnék azok létszámát, akik menekültstátust kaphatnak – ezt úgy kívánja elérni a Sunak vezette kormány, hogy szűkítik a státushoz kapcsolódó definíciós kört. Az év első kilenc hónapjában nagyjából 57 720 illegális határátlépési kísérletet regisztráltak Nagy-Britanniában, ez a mutató 68 százalékos emelkedést mutat az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest – közölte nemrég az EU határ- és partvédelmi ügynöksége, a Frontex.

 

Mindezzel együtt valószínűleg nem lesz érdekellentétektől mentes a bevándorlási politika.

 

Sunak jelenleg Indiával tárgyal egy kereskedelmi megállapodásról, ami szélesebb hozzáférést biztosítana a brit exportőröknek a milliárdos piachoz, emellett pedig az indiaiak egy része könnyebben szerezhetne üzleti utakhoz szükséges vízumot. Utóbbi ellen Suella Braverman máris felszólalt, mondván a statisztikai adatok arra mutatnak rá, a túltartózkodók legtöbbször Indiából érkeznek az Egyesült Királyságba.

 

Borítókép: Rishi Sunak új brit miniszterelnök a parlamentbe indul a londoni kormányfői rezidenciáról 2022. október 26-án. (Fotó: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.