időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Illegális migránsok tömegei áramlanak be Németországba

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.02. 12:47 2022.10.02. 13:52
Illegális migránsok tömegei áramlanak be Németországba

Ismét emelkedik az illegális határátlépések száma Németországban – írta hétvégi számában a Rheinische Post című lap a határőrizetért felelős szövetségi rendőrség (Bundespolizei) adataira hivatkozva. A beszámoló szerint a hatóság az idén szeptember végéig nagyjából kétszer annyi jogcím nélküli belépőt regisztrált, mint egy évvel korábban. A Németországba irányuló illegális migráció szerveződésének központjai közé tartozik két olyan ország, amely szoros kapcsolatot tart fenn Oroszországgal.

 

Az egyik Szerbia, ahonnan a Bundespolizei szóvivőjének tájékoztatása szerint „meggyökeresedett és kiterjedt embercsempész-hálózatok” révén jutnak tovább az emberek. A másik Belarusz, ahová többnyire úgy érkeznek, hogy repülővel Moszkvába utaznak, majd onnan tovább a szomszédos országba.

 

A folyamatok másik fő jellemzője, hogy a Németországba vezető útvonalon fekvő európai uniós tagállamokban nemigen veszik nyilvántartásba az érkezőket.

 

Tudjuk, honnan jönnek és hol haladnak át, azt viszont nem tudjuk, hogy az esetek többségében miért nincs Eurodac-találat

 

– mondta a Rehinische Postnak Dieter Romann, a Bundespolizei vezetője, utalva a közös menekültügyi regisztrációs rendszerre, amely azt szolgálja, hogy a menedékkérők ne tudjanak több tagországban menedékjogi kérelmet benyújtani.

A hatóság kimutatása szerint naponta nagyjából 400 illegális határátlépést regisztrálnak. Szeptember 28-ig mintegy 56 800 esetet jegyeztek fel, szemben az egy évvel korábbi 28 892-vel. A legforgalmasabb terület az Ausztriával és a Csehországgal közös határszakasz. A német–osztrák határon 13 700 esetben, a német–cseh határon 11 827 esetben regisztráltak illegális határátlépést. A szövetségi rendőrség 4760 esetben állapította meg, hogy az érkezők Fehéroroszországból érték el az EU-t.

 

Németországba a legutóbbi nagy menekülthullám idején, 2015-ben, 890 ezer menedékkérő érkezett. Az érkezők száma 2016-ban 280 ezerre süllyedt, majd folyamatosan csökkent egészen tavalyig, amikor ismét növekedett, a koronavírus-járvány előtti 160-180 ezres szintről 190 ezer fölé.

 

Idén főleg az Oroszország Ukrajna elleni háborúja miatt menekülésre kényszerülő emberek elhelyezése, ellátása jelent kihívást. A BAMF augusztus végéig mintegy 970 ezer ukrán háborús menekültet vett nyilvántartásba.

Borítókép: Görögországból érkeznek menekültek a hannoveri repülőtérre 2021. április 22-én (Fotó: AFP/DPA/Julian Stratenschulte)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.