időjárás 11°C Zalán 2023. március 30.
logo

Schmidt Mária: Ukrajnának harminc év alatt nem sikerült stabil, erős országgá válnia

Forrás: Mandiner
2022.10.21. 16:55 2022.10.21. 17:50
Schmidt Mária: Ukrajnának harminc év alatt nem sikerült stabil, erős országgá válnia

A Terror Háza Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, hogy mindig is elsődleges orosz érdek volt Ukrajna NATO-semlegessége – olvasható a Mandiner cikkében.

Látlelet az orosz–ukrán háborúról – könyvben összegezte meglátásait az elmúlt hónapokról Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum és a XXI. Század Intézet főigazgatója. G. Fodor Gábor politológus a könyvbemutatón azt mondta,

a kötet nem feltétlenül az oroszokról vagy az ukránokról szól, hanem az az alapgondolata, hogy nekünk nem osztottak lapot ebben az eseménysorban.

Ám akkor – tette hozzá – a kérdés, hogy ki osztja a lapokat? Aki osztja, az cinkeli-e azokat, és részt vesz-e játékosként is a partiban? – vezette fel a beszélgetést Gerhardt Máté a Hír TV Napi aktuális című műsorában. 

Majd Békés Mártont idézte, aki arról beszélt a könyvbemutatón, hogy az orosz–ukrán háborúban három konfliktus van: egy szláv háború, egy energiaháború és voltaképpen egy olyan proxy háború, amiben 

Ukrajna tulajdonképpen csak egy kesztyűbáb szerepét játssza.

Ukrajnának nem sikerült stabil, erős országgá válnia

Erre Schmidt Mária úgy reagált, hogy mind G. Fodor Gábor, mind Békés Márton megjegyzése igaz. „Ez a háború nagyon komplex, ami az oroszok támadásával vette kezdetét február 24-én, de a könyvben is arra helyezem a hangsúlyt, hogy a konfliktus már sokkal régebbi. Tulajdonképpen a Szovjetuniónak a szétmállásával függ össze, az önálló Ukrajna megszületésével, és

ennek az Ukrajnának a megmaradása, a függetlenségének a megmaradása, területi épségének a megőrzése az, amit most ez a háború megkérdőjelezett”

– mutatott rá a főigazgató.

Majd azzal folytatta, hogy az elmúlt harminc év alatt nem sikerült Ukrajnának egy stabil, erős országgá válnia. „Ez részben a saját hibája, részben annak, hogy a keletnek és a nyugatnak az ütközőzónájában minden érdekelt beavatkozott, és a saját érdeke szerint próbálta befolyásolni az eseményeket” – hangzott el.

Schmidt Mária ezután felidézte, hogy „az igazi kiélesedését a problémának 2008-ban Amerikának az a bejelentése okozta, hogy be fogják venni Ukrajnát és Grúziát a NATO-ba. Putyinék ezt vörös vonalnak tekintették mindig is, […] elsőrendű fontosságú az oroszok számára, hogy Ukrajna semleges maradjon” – hangsúlyozta a Terror Háza főigazgatója.

A teljes beszélgetést alább tekinthető meg:

Borítókép: Schmidt Mária (Fotó: YouTube/képernyőkép)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.