időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Új Covid-intézkedések léptek életbe Németországban

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.10.01. 12:57 2022.10.01. 13:04
Új Covid-intézkedések léptek életbe Németországban

Új szabályok léptek életbe szombaton a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Németországban. A most bevezetett intézkedések értelmében a távolsági vasúti járatokon minden 14 éven feletti utasnak kötelező FFP2 típusú maszkot viselnie. Ugyanez vonatkozik a kórházakra, az idősek otthonaira, ápolóintézményekre és orvosi rendelőkre, és az utóbbi kivételével az összes felsorolt intézményben kötelező a negatív teszt felmutatása is belépéskor. Az egészségügyi alkalmazottaknak emellett hetente több alkalommal kell koronavírustesztet készíttetniük.

Az új szabályokkal felhatalmazták a helyi hatóságokat – kiváltképp a szövetségi államok vezetését –, hogy szükség esetén kötelező maszkviselést rendeljenek el a tömegközlekedési eszközökön vagy olyan, zárt légterű helyeken, mint az üzletek, éttermek, rendezvénytermek vagy közösségi terek.

Az iskolákban és óvodákban kötelezővé tehetik a tesztek elvégzését, az ötödik osztálytól felfelé pedig elrendelhetik a kötelező maszkviselést is, amennyiben a helyzet úgy kívánja. Karl Lauterbach egészségügyi miniszter pénteki sajtótájékoztatóján felszólította a 16 német szövetségi állam hatóságait, hogy kövessék figyelemmel a koronavírus-esetszámok alakulását, hogy időben tudják meghozni a megfelelő óvintézkedéseket. Közölte továbbá,

jelenleg még nem aggódnak a járvány helyzete miatt, az ország ugyanis jobban fel van készülve az őszi és téli időszakra, mint tavaly volt.

Újságírói kérdésre Lauterbach elmondta: európai uniós viszonylatban szigorúnak számítanak a mostani szabályok, azonban „Németország nem okosabb, csak óvatosabb” a vírus terjedését illetően.

Borítókép: Maszkot viselő járókelők Kölnben 2022. február 9-én (Fotó: AFP/NurPhoto/Ying Tang)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.