Újabb rakétát indított Észak-Korea

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa párbeszédre szólította fel Phenjant.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 10. 06. 8:33
null
Szöul, 2022. október 6. Észak-koreai rakétatesztrõl szóló híradást néznek utasok a szöuli fõpályaudvaron 2022. október 6-án, miután az észak-koreai vezetés újabb két rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger irányába a fõváros, Phenjan térségébõl. Két nappal korábban Észak-Korea közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát bocsátott fel, amely átrepült Japán felett. MTI/AP/Ri Dzsin Man Fotó: Ri Dzsin Man
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Észak-Korea – két nappal legutóbbi kísérlete után – két újabb rakétát indított csütörtök reggel a Japán-(Keleti)-tenger irányába – közölte Dél-Korea. A rakétákat az észak-koreai főváros térségéből bocsátották fel – idézte a Yonhap dél-koreai hírügynökség a vezérkari főnökök egyesített bizottságát. A japán miniszterelnöki hivatal korábban a Twitter közösségi oldalon arról írt, hogy Észak-Korea feltehetően ballisztikus rakétát bocsátott fel.

Az ENSZ határozatai megtiltják Észak-Koreának, hogy bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétákat teszteljen, amelyek közül néhány nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas.

 Az Egyesült Államok és a NATO is határozottan elítélte a kísérletet. Phenjan kedden is indított egy közepes hatótávolságú ballisztikus rakétát. Ilyen eset utoljára öt évvel ezelőtt, 2017-ben történt, amikor egy észak-koreai rakéta átrepült a japán szigetvilág fölött. Phenjan néhány nappal később nukleáris fegyverkísérletet hajtott végre.

Közben az ENSZ Biztonsági Tanácsa New York-i rendkívüli ülésén nem tudott közös álláspontra jutni Phenjan keddi akciójával kapcsolatban.

Geng Suang, a kínai ENSZ-nagykövet helyettese az Egyesült Államokat tette felelőssé Észak-Korea magatartásáért, mondván, hogy Washington a múltban nem reagált megfelelően az ország atomfegyver-mentesítési intézkedéseire.

Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete eközben azt mondta, hogy Észak-Korea a Biztonsági Tanács tétlensége miatt bátorodott fel. Hozzátette: Washington továbbra is kész tárgyalni Phenjannal. A nagykövet később Twitteren közölte, hogy a BT tagjai az ülés lezárása közben értesültek újabb két észak-koreai rakéta indításáról, és felszólították Észak-Koreát, hogy „hagyjon fel a vakmerő, provokatív és a helyzetet tovább súlyosbító magatartással, térjen vissza a párbeszédhez”.

Az észak-koreai külügyminisztérium csütörtökön közleményt adott ki, amelyben az Egyesült Államokat bírálta, amiért „indokolatlanul” az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja az észak-koreai néphadsereg „jogos ellenintézkedéseit a Koreai-félszigeten a katonai feszültséget fokozó dél-koreai-amerikai közös gyakorlatok ellen”. Phenjan a közleményben nem tett említést a csütörtöki „rakétatesztről”, de azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy komoly fenyegetést jelent a térség stabilitására az, hogy a Ronald Reagan repülőgéphordozót a Koreai-félsziget előtti vizekre vezényelte.

A Yonhap hírügynökség arról számolt be, hogy a Ronald Reagan repülőgép-hordozót a feszült helyzetre való tekintettel csoportosították át a Koreai-félszigettől keletre fekvő vizekre.

Az atommeghajtású hordozó „szokatlan” visszatérése a jelentés szerint a szövetségesek védelmi felkészültségét hivatott demonstrálni.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea szerdán négy föld-föld rakétát indított a Japán-(Keleti)-tenger felé, hogy ezzel is jelezze, képesek elrettenteni Phenjan bármilyen agresszióját.

 

Borítókép: Észak-koreai rakétatesztrõl szóló híradást néznek utasok a szöuli fõpályaudvaron 2022. október 6-án. (Fotó: MTI/AP/Ri Dzsin Man)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.