A függetlenek voltak a legeredményesebbek Szlovéniában

A helyhatósági választásokon a konzervatívok jobban teljesítettek, mint a hatalmon lévő balközép pártok.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 21. 20:21
null
Radomlje, 2022. október 23. Voksolók a szlovéniai elnökválasztás elsõ fordulójában Radomlje településen 2022. október 23-án. A szavazásra mintegy 1,7 millió állampolgár jogosult. MTI/EPA/Igor Kupljenik Fotó: Igor Kupljenik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A függetlenek voltak a legeredményesebbek a szlovén helyhatósági választásokon, a konzervatív pártok pedig ismét jobban teljesítettek, mint a hatalmon lévő balközép pártok – közölte a szlovén közszolgálati televízió hétfőn.

A szavazatok csaknem teljes feldolgozottsága mellett a 212 önkormányzat közül 165-ben a polgármesterjelölt a voksok abszolút többségével került ki győztesen, a többi körzetben két hét múlva második fordulót rendeznek a két legtöbb szavazatot szerzett jelölt részvételével.

Első körben 103 független polgármestert választottak meg a szlovén választók, az ellenzéki Szlovén Néppárt (SLS) 13, a kereszténydemokrata Új Szlovénia (NSi) és a jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) 11-11 polgármesteri helyet szerzett. A kormányon lévő szociáldemokratáknak 10, míg a Szabadság Mozgalomnak egy polgármesterét választották meg. Hat megválasztott polgármestert regionális pártok indítottak.

Ljubljanában újra egy baloldali szellemiségű független jelöltet, Zoran Jankovics üzletembert választották meg immár ötödször polgármesternek, listája a szlovén fővárosban a szavazatok 61,84 százalékát nyerte el. Országszerte öt olyan polgármestert választottak újra, aki 1994 óta tölti be a tisztséget, amikor Szlovéniában először tartottak helyhatósági választásokat.

A tanácsok megválasztásában is a függetlenek diadalmaskodtak, összesen 761 tanácstagjuk lesz. A nagyobb pártok közül második legtöbb tanácstaggal, 494-gyel a SDS rendelkezik. A Szabadság Mozgalomnak 402, az SD-nek 270, az NSi-nek 193, a parlementen kívüli SLS-nek 168, a harmadik kormánykoalíciós pártnak, a Baloldalnak (Levica) 22 képviselője lesz.

A szlovén választók vasárnap 212 – ebből 11 városi – önkormányzat élére választottak polgármestert, valamint listáról tanácstagokat. 

A magyar kisebbség öt, nemzetiségi szempontból vegyesen lakott járásban választotta meg a nemzeti önkormányzati tanácsok tagjait. 

Ezek delegálnak majd a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsába (MMÖNKT) képviselőket, akik maguk közül választanak elnököt, azaz a muravidéki magyarok legfőbb politikai képviselőjét.

Borítókép: Illusztráció. Voksolók a szlovéniai elnökválasztás első fordulójában Radomlje településen 2022. október 23-án (Fotó: MTI/EPA/Igor Kupljenik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.