időjárás 1°C Adél 2023. január 29.
logo

A nemzeti parkokból lopják a fát a svédek, hogy fűteni tudjanak otthon

Forrás: V4NA
2022.11.04. 13:57 2022.11.04. 14:28
A nemzeti parkokból lopják a fát a svédek, hogy fűteni tudjanak otthon

A tűzifa hiánya és a megnövekedett rezsiköltségek miatt egyre több a fatolvaj. A beszámolók szerint az utóbbi időben a látogatók számára a tűzrakáshoz kikészített fák mellett már a kidőlt fákat is ellopják – írja a V4NA.

A tűzifa közelmúltbeli hiányával és a rezsiköltségek hirtelen emelkedésével kapcsolatban új probléma merült fel a svéd nemzeti parkokban. Egyre többször fordul elő, hogy a kijelölt tűzrakó helyek mellől ellopják a fákat, amit az önkormányzat helyezett ki a látogatók számára. Ezért országszerte több nemzeti parkban is kénytelenek voltak beszüntetni a természetvédelmi hatóságok az ingyenes tűzifa biztosítását a tűzrakó helyeken.

Régebben a Rudan természetvédelmi területen és a Skutan farmon is kitettük a tűzifát, de ezt már nem tehetjük meg, mert az emberek ellopják. Ezért egy hónappal ezelőtt le is álltunk a fák kihelyezésével

– mondta Jörgen Haaf, Haninge önkormányzatának kültéri ügyekért felelős vezetője.

A Tyresta Nemzeti Parkban pedig előfordult az is, hogy az emberek a kihelyezett tűzifán túl a kidőlt fákat is ellopták, hogy legyen mivel felfűteni az otthonaikat. Egyre kevesebb helyen lehet ugyanis fához jutni, mert az emberek pánikszerű felvásárlásba kezdtek a közelmúltban.

A fa ára az üzletekben azután kezdett el meredeken emelkedni, hogy az országban az atomerőművek leszerelése és az ukrajnai háború miatt a villamos energia ára rohamosan drágulni kezdett. Svédországban nagyon sokan rettegnek attól, hogy télen áramkimaradások lesznek. A kereskedők egyébként a legtöbb helyen már korlátozásokat vezettek be, van ahol például a tűzifából egyszerre csak 12 zsákot vásárolhatnak az emberek 119 svéd koronáért, hogy ne halmozzák fel a készleteket és az áruból minél több embernek jusson.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.