időjárás 5°C Csenge , Ráhel 2023. február 4.
logo

Az uniós biztos szerint a hónap végéig megkezdődik a közös földgázbeszerzés

MTI
2022.11.04. 13:02 2022.11.04. 13:23
Az uniós biztos szerint a hónap végéig megkezdődik a közös földgázbeszerzés

Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos szerint az energiaárak megfékezését célzó önkéntes alapú közös földgázbeszerzés november vége előtt megkezdődhet. 

A hónap végéig úgy gondolom, életbe léphet

– mondta az Európai Bizottság francia tagja a France2 közszolgálati televíziónak pénteken adott interjúban az energiaügyi miniszterek november 24-i találkozójára célozva. Thierry Breton üdvözölte, hogy a jövőbeni önkéntes csoportos vásárlásokkal – amelyekről az Európai Tanács október 20–21-i ülésén született döntés – az Európai Unió jelentősebb kapacitásokkal rendelkezik a szolgáltatókkal történő tárgyalásokhoz, s így szembe fog tudni nézni a téllel.

A belső piacért felelős biztos a gáz szerinte most már észszerű árát illetően nyugodtnak mutatkozott. 

Emlékeztetett arra, hogy a gáz ára az augusztusi megawattóránként 320 eurós rekordról 100 euró körülire esett vissza. Azt is kiemelte, hogy a stratégiai tározók 95 százalékra töltöttek, amely meghaladja a kijelölt célokat.

Az Európai Unió állam- és kormányfői októberi brüsszeli csúcstalálkozójukon megállapodtak abban, hogy a közös gázbeszerzést létesítik előnyben az Európai Unióban. A folyamathoz önkéntes alapon lehet csatlakozni – kivéve a tározók kötelező 15 százalékos minimumtöltöttségét – amely kötelező marad 2023 telére. Az uniós bizottság a kiugró gázáremelkedések visszaszorítására egy új, kiegészítő index kidolgozását is vállalta, amely jobban tükrözi a cseppfolyósított földgáz (LNG) valós piaci árát, és piaci korrekciós mechanizmust vezet be a túlzott gázárak korlátozására. A tagállami vezetők megegyeztek egy uniós keret létrehozásáról a villamosenergia-termelésben alkalmazott gáz árplafonjának meghatározására is.

Oroszország nem lesz többé a gázszolgáltatóink között, véleményem szerint egy jó ideig, Vlagyimir Putyin viselkedése miatt

– mondta Thierry Breton. Hozzátette: „diverzifikáltuk a beszerzéseinket, Katarból, Norvégiából, sokat veszünk az Egyesült Államoktól is”. Az amerikai cseppfolyósított gáz magas árát illetően az uniós biztos kijelentette: „nem normális négyszer annyit fizetni Európában azért, amit az Egyesült Államok termel”, s jelezte, hogy a kérdésről hamarosan egyeztetések kezdődnek Washingtonnal.

 

Borítókép: Thierry Breton belső piacért felelős uniós biztos. (Fotó: AFP/Kenzo Tribouillard)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.