Belga liberális politikus: Vissza kell utasítanunk Zelenszkijt

A korábban az Európába irányuló migrációt elutasító Alain Destexhe szerint az USA végzetes konfliktusba viszi Európát Oroszországgal szemben. A szankciók csak Európát sújtják, miközben az Egyesült Államok profitál a kialakult helyzetből. A politikus úgy véli, Európának nem kellene tovább támogatnia Volodimir Zelenszkijt – olvasható a Mandiner cikkében.

Forrás: Mandiner.hu2022. 11. 12. 16:54
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nyugati mainstreammel homlokegyenest ellentétes véleményt közölt elemzésében Alain Destexhe belga liberális szenátor, aki pár éve a migrációval kapcsolatban fogalmazott meg kemény kritikákat.

A politikus most arról írt, hogy

a Joe Biden vezette USA végzetes konfliktusba viszi Európát Oroszországgal szemben.

A céljuk Putyin elmozdítása, valamint egy rendszerváltás kierőszakolása. Csakhogy az Egyesült Államok már számos esetben megpróbálkozott ezzel, de sem Afganisztánban, sem Irakban, sem Libiában nem járt sikerrel – emlékeztetett a politikus, hozzátéve, hogy az amerikai beavatkozás után nem maradt más, csak halottak tízezrei, menekültek milliói, káosz és instabilitás.

Destexhe arra figyelmeztet, hogy Putyin elmozdítása esetén a legjobb esetben is egy ultranacionalista, bosszúálló hatalom kerülne az ország élére, rosszabb esetben viszont Oroszország úgy robbanna szét, mint 1991-ben a Szovjetunió, menekültek ezrei – közöttük terroristák – lepnék el Európát.

Miért nem fogadható el ezzel szemben Ukrajna megosztása? – teszi fel a kérdést Destexhe, emlékeztetve Szerbia, Szudán és Csehszlovákia esetére. Miért nem valósulhat meg az etnikai alapú megosztás abban az Ukrajnában, ahol a lakosok egy része nem érzi magát az ország polgárának?

Az orosz elnök kapcsán Destexhe arról ír, hogy

Putyin nem Hitler. Nem készül megszállni Európát és nem fenyegeti a világbékét.

Az orosz elnök ráadásul egyáltalán nincsen úgy elszigetelve, mint ahogy azt a nyugati sajtó állítja. Zelenszkij kapcsán ugyanakkor arra emlékeztet, hogy az ukrán elnököt összefüggésbe hozták a Panama-iratok néven elhíresült offshore-botránnyal, ráadásul sokan amerikai bábnak tekintik, aki most az egész világ felett mond morális ítéleteket.

Szankciókkal soha a történelem során nem lehetett megbuktatni egy rezsimet – hívta fel a figyelmet a belga politikus. Sőt, a szankciók Európát büntetik, nem pedig az Egyesült Államokat, amely több területen is profitál a helyzetből a fegyverek, a gáz, az olaj és az élelmiszer termelése és exportja révén.

Alain Destexhe úgy látja:

Európa és az európaiak érdekében vissza kell utasítanunk Zelenszkijt, tárgyalnunk kell Oroszországgal Ukrajna felosztásáról és fel kell oldanunk a velük szembeni szankciókat. A diplomáciai megoldás irányába kell elmozdulni Washingtonnal szemben, amely a helyzet stagnálásában vagy eszkalációjában érdekelt.

Az eredeti cikk ide kattintva érhető el.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij (Forrás: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.