időjárás -3°C Gerda , Martina 2023. január 30.
logo

Bulgáriában csaptak le az isztambuli robbantás résztvevőire

Magyar Nemzet
Forrás: MTI, Anadolu hírügynökség
2022.11.19. 16:27 2022.11.19. 20:35
Bulgáriában csaptak le az isztambuli robbantás résztvevőire

A bolgár rendőrség őrizetbe vett öt embert, akiket azzal gyanúsít, hogy közük volt a hat halálos áldozatot és 81 sebesültet követelő november 13-i isztambuli robbantáshoz – jelentette szombaton a bolgár állami televízió biztonsági forrásokra hivatkozva. Az őrizetbe vettek között három moldovai állampolgár és egy arab származású személy is van, az ötödik érintettről nem közöltek részleteket a hatóságok. A moldovai külügy- és európai integrációs minisztérium sajtóosztálya később megerősítette a bolgár értesülést. A chisinaui külügy közleményében elítélte az isztambuli terrorcselekményt, és közölte, hogy a moldovai hatóságok készek közreműködni a vizsgálatban.

Szijka Mileva, a bolgár államügyészség szóvivője megerősítette az értesülést, hozzátéve, hogy az öt ember közül négyet 72 órára vettek őrizetbe, és az ügyészség kérte állandó letartóztatásukat. Az eddigi ismeretek szerint az érintettek logisztikai és kommunikációs támogatást nyújtottak a terrorcselekmény szervezőinek.

A merénylet másnapján beismerő vallomást tett az a szíriai állampolgárságú nő, Ahlám Albasír, akit a robbantás elkövetésével gyanúsítanak. Elmondta, hogy ő helyezte el a pokolgépet Isztambul egyik legforgalmasabb sétálóutcájában, az Istiklalon. Azt is elismerte, hogy a terrorszervezetként nyilvántartott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) megrendelésére hajtotta végre a robbantást, és az észak-szíriai Kobaniból kapta a parancsokat.

Közölte, volt párja nyomására csatlakozott a szervezethez 2017-ben, azonban még szakításuk után is kapcsolatban maradt a PKK-val

– számolt be az Anadolu török hírügynökség.

A nőt a török média szerint a PKK titkosszolgálata képezte ki. A merényletet ez idáig egyetlen szervezet sem vállalta magára, a PKK tagadja, hogy részt vett volna az akcióban.

Mindeközben Törökországban is nagy erőkkel keresik a támadás felelőseit: a török hatóságok 17 gyanúsítottat vettek őrizetbe „szándékos emberölés” vádjával.

Borítókép: Rendőrök biztosítják egy robbanás helyszínét Isztambul népszerű sétálóutcáján, az Istiklalon 2022. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.