időjárás 1°C Balázs 2023. február 3.
logo

Elmélyítenék együttműködésüket a Türk Államok Szervezetének tagjai

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.11. 15:03
Elmélyítenék együttműködésüket a Türk Államok Szervezetének tagjai

A Türk Államok Szervezetén (TÁSZ) belüli szorosabb együttműködést, a tagállamok közötti kereskedelem növelésének lehetőségeit és a TÁSZ szerkezeti reformját is megvitatták pénteken a szervezet országai kilencedik, az üzbegisztáni Szamarkandban tartott csúcstalálkozójukon. Az ülésen felszólaló Savkat Mirzijojev, a házigazda Üzbegisztán elnöke bejelentette: a tanács országai közötti kereskedelmet egy ötéves stratégia keretében igyekeznének erősíteni, amely egyúttal intézményes reformokat is tartalmaz.

Sürgette emellett az övezeten belüli többoldalú multilaterális megállapodásokat, és leszögezte: átfogó partnerséget kell létrehozni a TÁSZ és az ENSZ élelmezési szervezete (FAO) között. Recep Tayyip Erdogan török elnök Ukrajnára kitérve kijelentette:

Ankara minden szükséges erőfeszítést megtesz annak érdekében, hogy véget vessen a kelet-európai országban kilencedik hónapja folyó háborúnak. Emellett közös fellépést sürgetett a háborús konfliktusok és az illegális migráció ellen.

Gurbanguly Berdimuhamedow volt türkmén államfő, jelenleg a parlament felsőházának elnöke elmondta: a szervezet egyik feladata a konfliktusok csökkentése és a válságok „felelősségteljes megoldása”. Ennek érdekében a TÁSZ és az ENSZ együttműködésének fontosságát hangoztatta. Sürgette továbbá a gazdasági folyosók kialakítását, valamint az együttműködés elmélyítését az energia és a közlekedés terén. Ilham Alijev azerbajdzsáni elnök felszólalásában a régió szempontjából is fontos karabahi rendezésre és az iszlamofóbia elleni fellépésre tért ki.

Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök méltatta a TÁSZ országai közötti „egyre erősödő egységet”, s a szervezet nemzetközi struktúrába történő mihamarabbi integrálása mellett foglalt állást. Aláhúzta azt is, hogy Kazahsztán „minden állam területi épségét támogatja”.

Szadir Zsaparov kirgiz elnök elismerően szólt Magyarország aktív részvételéről „a türk világ integrációjának erősítésében”, és kijelentette, hogy Biskek támogatja a TÁSZ-on belüli közös befektetési alap létrehozását. A szervezeten belüli kereskedelem erősítése mellett is állást foglalt, és ennek érdekében szerkezeti átalakításokat is kilátásba helyezett.

Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter bejelentette, hogy a szervezet megfigyelői státust adott az Észak-ciprusi Török Köztársaságnak.

Borítókép: Szadir Zsaparov kirgiz, Kaszim-Zsomart Tokajev kazah, Recep Tayyip Erdogan török, Savkat Mirzijojev üzbég elnök, Gurbanguly Berdimukhammedov volt türkmén elnök, a türkmén parlament felsőháza, a Népi Tanács elnöke, Ilham Alijev azeri elnök és Orbán Viktor miniszterelnök (balról jobbra) a Türk Államok Szervezetének csúcstalálkozóján az üzbegisztáni Szamarkandban 2022. november 11-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.