Hadi felszerelések illegális kereskedőit kapcsolta le az ukrán Állami Nyomozó Iroda

Igény mutatkozik Ukrajnában a hadi felszerelések illegális kereskedelmére – olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség cikkében. Az ukrán–orosz háború kitörése óta több illegális kereskedelemmel és sikkasztással kapcsolatos ügyet is felderített az ukrán Állami Nyomozó Iroda és a rendőrség. Többek között a kijevi önkéntes rendőrség egyik parancsnoka is illegálisan árult fegyvereket és robbanóanyagokat. Más felderített esetben pedig valószínű, hogy az illegálisan árult fegyver a katonaságtól származott.

Forrás: V4NA2022. 11. 10. 14:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hadi felszereléseken nyerészkedtek

Golyóálló mellények vásárlása helyett mintegy hétmillió eurónyi hrivnyát sikkasztottak el Ukrajnában állami cégvezetők, politikusok és tisztségviselők egy jótékonysági szervezet segítségével, számolt be róla hivatalos honlapján az ukrán Állami Nyomozó Iroda (DBR) november elején. 

Mint írják, a gazdasági minisztérium volt megbízott államtitkárát, az Ukrpatent állami vállalat korábbi vezetőségét, valamint az egyik jótékonysági szervezet vezetőjét 250 millió hrivnya közpénz hűtlen kezelésével vádolják.

Információk szerint az állami pénzt egy önkéntes szervezet számláira utalták át – állítólag azzal a megbízással, hogy golyóálló mellényeket vásároljanak a katonáknak.

Ehelyett a pénz, fantomcégeken keresztül, végül saját számlájukon landolt. Akár tizenkét év börtönbüntetésre is számíthatnak.

Egy másik esetben, melyről szintén a DBR számolt be, egy jótékonysági szervezet egymillió dollár összegyűjtésére kérte támogatóit, hogy abból felszereléseket vegyen az ukrán katonaságnak. A közösségi oldalakon közzétett bejegyzéseikben azt vállalták, hogy golyóálló mellényeket, sisakokat, gyógyszereket és autókat vásárolnak és adományoznak az ukrán hadseregnek.

De miután humanitárius segítségnyújtás keretében legalább ezer személyi védőfelszerelést importáltak Ukrajnába, a szervezet vezetője úgy döntött, hogy inkább saját hasznára értékesíti a eszközöket, és sikerült harminc darab, több mint ötszázezer hrivnya értékű védőfelszerelést eladniuk a katonaságnak, mielőtt lebuktak volna.

De voltak további esetek is, amikor védőfelszerelésekkel akartak nyerészkedni tisztségviselők.

A DBR nyomozása szerint mások több mint ezer golyóálló mellényt próbáltak illegálisan eladni, összesen több mint 12 millió hrivnya értékben.

Ezeket a védelmi eszközöket Ukrajnában gyártotta az egyik állami szervezet, és a cserkaszi katonai közigazgatáson keresztül kellett volna átadni Ukrajna védői számára. Ehelyett azonban az érintett tisztviselők megpróbálták a golyóálló mellényeket egy szupermarketláncon keresztül értékesíteni. A hatóság beavatkozásának köszönhetően a mellények egy részét lefoglalták.

 

Fegyverekkel is kereskednek

A rendőrség munkatársai vették őrizetbe azt a férfit a huszti járásban, akit lőszerek eladásával gyanúsítanak. A gyanúsítottat automata fegyverekhez való lőszerek árusítása közben fogták el. Jelenleg fogdában van.

Arról szintén az Állami Nyomozó Iroda számolt be, hogy

a kijevi önkéntes területi védelmi egység egyik századparancsnoka illegálisan értékesített lőfegyvereket és robbanószerkezeteket.

A férfi a fegyverüzletbe bevonta az egyik ismerősét, aki kalasnyikovokra és robbanószerkezetekre szerzett vevőket. A férfit és társait épp egy 4,3 ezer dolláros ügylet során érték tetten.

A zsitomiri és poltavai régió rendőrsége is tájékoztatott több esetről, amikor illegális fegyverkereskedelem miatt léptek közbe. Ezekben az esetekben pisztolyt, automata fegyvereket, kézigránátot és rengeteg lőszert próbáltak illegálisan értékesíteni.

 

Az egyik férfi, egy kijevi lakos kétezer hrivnyáért adott el egy F1-es kézigránátot és 90 db 5,45 mm-es kaliberű, automata fegyverekhez való töltényt. Egy másik esetben pedig

a rendőrség feltételezi, hogy az eladásra szánt fegyverek az ukrán katonaságtól származnak.

 

Katonának álcázták magukat, fegyverrel és droggal is kereskedtek

Nemcsak fegyvert, hanem kábítószert is árult az a banda, amelyik egy katonai járműnek álcázott autóval közlekedett a donyecki régióban. Az Állami Nyomozó Iroda közlése szerint a banda egyik tagja, egy külföldi állampolgár az ukrán fegyveres erők jelvényeivel ellátott egyenruhát is viselt.

A DBR a rendőrséggel közös akciója során csapott le a bandára a nyáron,

az autójukban gépfegyvert, több gránátot, rengeteg lőszert és kábítószert is találtak a hatóságok.

A DBR kiemeli: „az iroda határozottan feltár minden bűncselekményt, beleértve azokat is, amelyek lejárathatják védőinket [Ukrajna védőit]”.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Lefoglalt fegyverek (Fotó: V4NA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.